08/28/12 21:22
(http://e-vestnik.bg/)

Мексиканските наркокартели - все по-брутални

Асошиейтед прес

Разрив между водачите на свръхбруталния наркокартел Сетас изглежда е тласнал престъпната групировка в ръцете на безмилостен и страховит гангстер, обвиняван за изблика на кръвопролитие в някога относително спокойните централни щати на Мексико.

Мигел Анхел Тревиньо Моралес е бивш бандит от картела, който очевидно е надделял в битката за лидерство с основателя на Сетас Ериберто Ласкано Ласкано, казват представители на правоохранителните органи.

Служители от правоохранителната система и дори босове на конкурентни картели описват Тревиньо като брутален убиец, който обича да се отървава от враговете си, като ги натъпче във варели, залее с бензин и ги запали - метод, наричан “гисо”, от испанската дума за “яхния”.

Това може да е тревожен обрат за картела Сетас, който вече се беше превърнал в най-бруталната престъпна организация в Западното полукълбо. Наркокартелът е обвиняван за голяма част от десетките хиляди жертви на войната срещу наркотиците в Мексико, макар че другите банди също са извършвали масови убийства.

“Доста се говореше, че той наистина сериозно притиска Ласкано Ласкано и фактически завзема властта в Сетас, защото е силен характер, човек, който е бил на улицата, сражавал се е с войниците”, каза Джери Майлс, експерт по Сетас и специален агент на американската Служба за имиграционен и митнически контрол, който до миналата година е работил в Мексико.

“На Ласкано Ласкано отначало му харесваше да се отпусне и да остави Тревиньо да върши всичко, но не мисля, че е осъзнавал какви последствия може да има това в подземния свят”, каза Майлс. “Когато позволиш на някого да придобие толкова голяма власт и да заеме толкова челно място, хората много скоро започват да демонстрират вярност към него и спират да плащат на Ласкано”.

Възходът му толкова разтревожи един бандитски бос, че той призова банди, наркокартели, граждански организации и дори правителството да се създаде единен фронт за борба срещу Тревиньо Моралес, известен като “Сета-40″, когото той обвини за по-голямата част от насилието в Мексико.

“Да се обединим и да създадем общ фронт срещу Сетас и особено срещу Сета-40, Мигел Анхел Тревиньо Моралес, защото този човек, с необузданата си амбиция предизвика толкова много ужас и хаос в нашата страна”, казма мъж, представил се като Сервандо Гомес, лидер на картела “Рицарите тамплиери”, в публикуван миналата седмица в интернет видеозапис.

Представител на мексиканските правоохранителни органи, който не беше оторизиран да говори за видеозаписа, каза, че той изглежда автентичен.

“Той е основната причина за всичко, което се случва в Мексико, грабежите, отвличанията, изнудванията”, се чува да казва Гомес във видеозаписа. “Каним всички групи… всички, да създадем общ фронт, за да нападнем Сета-40 и да го премахнем”.

Тревиньо Моралес има страховита репутация. “Ако те извикат на среща с него, няма да си тръгнеш жив”, каза представител на американските правоохранителни органи в столицата Мексико, който говори при условие, че не разкриваме самоличността му заради деликатността на въпроса.

За двете години, откакто Сетас се раздели с бившите си съюзници от картела Голфо (Залива) - разрив, за който се твърди, че Тревиньо Моралес е изиграл централна роля - бандата се превърна в един от двата основни мексикански картела и се бори срещу противниците си от картела Синалоа.

Сега вътрешните противоречия в Сетас се добавиха към насилието, произтичащо от конфликта между бандите. В средата на август вътрешните вражди преляха в жестоки битки в по принцип спокойния централен щат Сан Луис Потоси, когато полицията намери ван с натъпкани в него 14 трупа.

Прокурорът на щата Сан Луис Потоси Мигел Анхел Гарсия Коварубиас заяви за местните медии, че петнадесетият човек, явно оцелял от клането, е казал на следователите, че и убийците, и жертвите били от Сетас. “Беше съперничество между хора от една и съща организирана престъпна групировка”, каза той.

Спорът кой да е ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване