08/30/12 16:10
(http://www.klassa.bg/)

Азбукарите вече играят Петенк*

Докато се подготвят за първия по рода си детски фестивал „Вярвам в теб!“, който ще събере на голямата поляна в Южния парк в София деца с различни социални потребности организаторите на голямото мероприятие „Сдружение Азбукари“ провокираха познанията на малките и големи Азбукари по игра на петанк. Френската игра, чиито корени тръгват още от 8-9 век, а днес е национален спорт, привлече организаторите на бъдещия тридневен детски фест, заради достъпните си правила, които могат да бъдат адаптирани за деца с увреждания. Оказа се, че топките от специална метална сплав, които се използват от опитните играчи по петанк, могат да се заменят от цветни пластмасови топчета, със същите размери, но доста по-леки, така че лесно да се хвърлят от децата.

В събота,  по обед, въпреки необичайните горещи, Азбукарите, техни съмишленици, както и деца от различни възрасти и малчугани с увреждания, се събраха в парка на Военна академия, където правилата на играта им бяха нагледно демонстрирани от шампионите от спортен клуб по петанк „Академик“. С голямо внимание и по достъпен начин Андрей Андреевски, от клуба по петанк, разказа на Азбукарите и децата, че играта, която иначе е много популярна във Франция, вече набира скорост и у нас. Дори има и отбор на хора с двигателни проблеми, който е част от федерацията по петанк. За радост на Азбукарите децата бяха силно увлечени от играта, дори бъдещата седмокласничка Маргарита и четвъртокласника Калоян показаха завидни умения при хвърлянето на топката и показаха, че с късмета на начинаещия са сериозна заплаха дори за опитните играчи по  петантк. Играта с топките се оказа забавна и за 13-годишната Снежанка, която страда от церебрална парализа. Увлечена от играта с връстниците си Снежето, която е сред първите приятели на Азбукарите, успя да постигне сериозен напредък, отбелязвайки необичайно висок брой точки в детската надпревара. Интерес към играта по петанк проявиха и от „Сдружението за жени с увредено зрение - Ти можеш“. Те изявиха желание за бъдещи срещи с Азбукарите и адаптирането на играта за незрящи.

Увлечена от игрите на петанк бе и председателката на „Сдружение Азбукари“ Цвета Кирилова. Тя активно участва във всички етапи на състезанието. Ето какво сподели тя след изтощителните игри:

„Само един „кошонет“ е в състояние да събере в отбор няколко малки деца в парк и то напълно непознати един за друг. Малкото дървено топче е част от правилата на така харесваната от френските младежи игра петанк. Предпочитана е и тук, макар и по-малко популярна. След като опитахме да играем и дори се увлякохме, ние от Азбукарите решихме, че е най - добре да дадем възможност на малки деца да тренират, а после и да я демонстрират пред свои връстници в неравностйно положение. Направихме смесен отбор, интеграцията се получи лесно. Състезателите по петанк от спортен клуб Академик се оказаха истински изобретатели. С малко повече въображение са внедрили и необичаен елемент - магнит за повдигане на металните топки, който за децата в колички се оказа голямо облекчение. За незрящите пък ползваха звуков сигнал, който да ориентира играчите в кой обсег се намира възловият за играта кошонет. Хубавото е, че петанката позволи на децата без витални проблеми с лекота да направят железен общ отбор с деца в неравностойно положение! Във всички игри могат да бъдат увлечени хора със специфични потребности, важното е да имаме толерантност и желание!“

Боряна Петрова - заместник председателят на „Сдружение Азбукари“ също се оказа сред активните състезатели, които се изявяваха на алеята в парка на Военна академия. Мотивираше я възможността играта да бъде адаптирана за деца с увреждания, които да покажат какво са научили на предстоящия фестивал „Вярвам в теб!“ .

„ За пореден път се уверихме, че играта има наистина обединяващ ефект между различните социални групи. Видяхме как  петанкът създаде положителни емоции във всички деца, независимо дали имат физически проблеми или не. Убедени сме , че фестивалът „Вярвам в теб!“  ще бъде успешен точно заради този уникален подход .  “

След еуфорията около състезанието в парка на Военна академия Азбукарите са убедени, че фестивалът „Вярвам в теб!“ ще събере много съмишленици, не само на играта петанк, но и на другите спортни дисциплини, включени в мини Олимпийските игри на празника.

За да може хуманната идея на фестивала „Вярвам в теб!“ да бъде реализирана „Сдружение Азбукари“  разчита на подкрепата на дарители. За целта е открита сметка, на която всеки може да преведе сума, според възможностите си.

FIbank
Първа Инвестиционна Банка
IBAN BG18FINV91505315574776
BIC FINVBGSF

Или да изпрати дарителски sms с текст DMS AZBUKAR, на номер 17777, към всички мобилни оператори. Цената на един SMS е 1,20 лв. с ДДС.

*ПЕТАНК Е ИГРА С ТОПКИ, ВЪЗНИКНАЛА ВЪВ ФРАНЦИЯ В НАЧАЛОТО НА 20 ВЕК, НО ПРОИЗЛИЗАЩА ОТ СТАРА ПРОВАНСАЛСКА ИГРА, ЧИИТО КОРЕНИ СА ОЩЕ В  VIII-IX ВЕК. ДНЕС ТЯ В НАЦИОНАЛЕН СПОРТ НА ФРАНЦИЯ , А СЪЩО ТАКА Е МНОГО ПОПУЛЯРНА В БЕЛГИЯ, ХОЛАНДИЯ И ДРУГИ ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ, КАКТО И В БИВШИТЕ ФРЕНСКИ КОЛОНИИ В АФРИКА, АЗИЯ И ПОЛИНЕЗИЯ.

BIC FINVBGSF

Имате възможност да изпратите и дарителски SMS с текст DMS AZBUKAR на номер 17 777 за абонати на трите мобилни оператора. Цената на един SMS е 1,20 лв. с ДДС.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване