08/30/12 13:35
(http://www.klassa.bg/)

Булгартабак холдинг увеличи продажбите с 46% за година

Консолидираните продажби на Булгартабак холдинг се увеличават с 46% на годишна база до 244 млн. лв. за първото полугодие на 2012 г., като само за второто тримесечие ръстът е с 53% на годишна база до 114 млн. лв. Компанията отчита 8,5 пъти ръст на консолидираната печалба на годишна база до 27 млн. лв. за първото полугодие на 2012 г. От тази печалба 23,5 млн. лв. е за групата, а 3,7 млн. лв. е за миноритарните акционери в дъщерните дружества, а именно "София-БТ", "Благоевград-БТ" и "Плевен-Булгартабак АД".  Делът на износа е 82%, като за текущия период обемите му се увеличават с 26%, се казва в прессъобщение на компанията. За второто тримесечие на 2012 г., консолидираната печалба на групата е 13,3 млн. лв., при 10,2 млн. лв. отчетени през първото тримесечие. След приватизацията в края на 2011 г. Булгартабак холдинг отчита силно подобрение.
Освен цигари групата успешно продава зад граница едролистни тютюни (стрипс) и ориенталски тютюни на листа, опаковани в кашони като готова продукция. Тези продукти обезпечават около 2% от всички приходи на групата към 30.06.2012 г. "Булгартабак" е лидер в продажбите на цигари на вътрешния пазар с пазарен дял от 33,8%, се казва още в съобщението на компанията.
Холдингът успя да увеличи участието си и в "Плевен-Булгартабак АД", където вече има 98% дял (след успешно търгово предложение) и има право да придобие автоматично акциите на всички останали акционери. Вече е отправено търгово предложение към останалите акционери в "Благоевград-БТ АД", като преди него холдингът имаше дял от 90%. Засега холдингът не успява да придобие 90% от "София-БТ АД", ако разбира се приемем, че желае това. Наскоро бяха изтъргувани блокиращите го 8,6% от капитала на дружеството при цена от 45 лв./бр., но тези акции не бяха купени от холдинга. Акциите на "Булгартабак холдинг АД" поскъпват със 123% за последните 12 месеца до 59,98 лв. за брой и 442 млн. лв. пазарна капитализация. Това е рекордна стойност за дружеството за всички времена, ако се вземат предвид и изплатените през годините дивиденти. 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване