08/30/12 13:58
(http://e-vestnik.bg/)

Мит Ромни и тайната империя на мормоните

в. Франкфуртер алгемайне

Храмът на мормоните в Солт Лейк сити. Снимка: дезъретнюз

Републиканците издигнаха мормона Мит Ромни за кандидат за президентския пост. Мормоните обаче са не само църква, но и финансова империя, а това смущава някои вярващи, тъй като според тях църквата им е твърде комерсиална.

Рон Мадсън се определя като ангажиран и вярващ мормон. Напоследък обаче 57-годишният адвокат от Солт Лейк Сити само се учудва.Това вече не е църквата, която познавам, казва той за своята религиозна общност, чието официално име е “Църква на светиите на Исус Христос от последния ден”.

За Мадсън нещата стигнали твърде далеч, когато през март мормоните откриха луксозния търговски център City Creek Center в Солт Лейк Сити. За адвоката центърът е символ на силното разпространение на комерсиализацията в неговата църква, който му показал, че членовете й продължават да “тънат в мрак”.

Мадсън е открил подписка в интернет (ByCommonConsent.org), с която настоява църквата да публикува годишен финансов отчет. От началото на юли са събрани близо 800 подписа, но от гледна точка на Мадсън това не е лош резултат за организация, в която рядко се изразява публично недоволство

Това е усетил 35-годишният му син Джошуа, след като се присъединил към инициативата. Оттогава съм загубил десетина или повече приятели във “Фейсбук”, отбелязва той.

Мормоните не са само църква, но и корпоративна империя. Под техният покрив общественополезни дейности съжителстват с множество начинания, насочени към печалба.

Тази сплав не е случайна, тъй като за църквата духовното и светското са свързани “като двете страни на една монета”, както каза Дитер Ухтдорф от върховния ръководен орган в реч през 2011 г.

За мормоните финансовата независимост на църквата и нейните членове е важен принцип. В това отношение Мит Ромни, който бе официално определен за кандидат-президент на републиканците на партийния конгрес във Флорида, е примерен представител.

Според всичко, което е известно за него, Ромни е силно вярващ мормон, въпреки че не досажда публично с подобни приказки. Освен това Ромни е много богат - състоянието му се оценява на 200 млн. долара.

Зад гърба му има успешна кариера на финансов консултант в Bain Capital, което му дава възможност да се представя като кандидат, разбиращ от икономика по-добре от съперника си Барак Обама.

Мормоните държат под ключ финансовите данни

Още нещо свързва Ромни с неговата църква - склонността да се пазят тайни за собствените финанси. Той отказва да публикува данъчните си декларации за период повече от две години назад и този отказ му носи непрекъснати атаки от демократите.

Мормоните продължават да държат под ключ финансовите си данни и само от време на време оповестяват отделни парченца. Мормонската църква има много източници на приходи и два от тях са директно от членовете й - отдалеч изглежда, че най-важен е десятъкът: мормоните са съветвани да предоставят на църквата 10% от доходите си.

Райън Крагън, преподавател по социология в университета в Тампа и бивш мормон, оценява, че годишно се събират 7,4 млрд. долара. Той стига до тази цифра чрез обработка на данни от страни като Канада, в които, за разлика от САЩ, църквите трябва да представят финансовите си данни.

Освен десятък има и “дан за пости” - един ден месечно мормоните трябва да се откажат от две яденета и да дарят спестените пари. Самата църква твърди, че разпределя тези средства сред нуждаещите се.

Парите от десятъка се вливат най-вече в изграждане и поддръжка на инфраструктура - 138 разкошни храма по света, над 18 000 общински дома и четири университета.

Застраховане, гастрономия, медии

Има обаче и предприятия, ориентирани към печалба, и голяма част от тях са свързани с Deseret Management Corporation (DMC).

Според данните на църквата този холдинг има седем дъщерни дружества - застрахователно (Beneficial Financial Group), ресторантьорска група (Temple Square ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване