08/30/12 15:41
(http://www.klassa.bg/)

Поскъпването на енергията през юли наду производствената инфлация с 1.9%

Поскъпването на енергията наду производствената инфлация в България през юли с 1.9%, спрямо месец юни, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Заради въведените от 1 юли нови цени на ток и газ, се увеличиха цените на производител във всички сектори на икономиката. На годишна база цените на производител на вътрешния пазар са с 4.5% по-високи, съобщават от статистиката.
В преработващата промишленост нарастването на цените на производител е 1.3% спрямо юни 2011 година. По-съществено увеличение е регистрирано при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 10.6%, при производството на химични продукти - с 8.4%, при производството на тютюневи изделия - със 7.1%, а намаление се наблюдава при производството на основни метали - с 10.6%, и при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 0.9%.
На годишна база поскъпването в преработващата промишленост е с 2.4%, в енергетиката - с 10.6%, а в добивната промишленост остават на миналогодишното равнище. Най-голямо е поскъпването на цените на химичните продукти - с 8.4%, на тютюневите изделия - с 8.1%, на напитките - с 5.0%. Намаление се отчита при производството на основни метали - с 3.4%, електрически съоръжения - с 1.6%. Общият индекс на цените на производител, който включва и износа, нараства с 1.8% спрямо юни и с 3.1% спрямо юли 2011 г., сочат още данните на НСИ.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване