08/30/12 09:37
(http://www.klassa.bg/)

Румяна Главчева: Земетресение в Месина-Калабрия в Южна Италия напомня за катастрофален трус от преди повече от 100 години

Месина. Земетресение с магнитуд 4.6 (оценката на Италия съвпада с тази на Евро-Средиземноморския център) е регистрирано около час след полунощ (1 часа и 12 минути местно време) в района Месина-Калабрия, Южна Италия. За около 13 часа от постъпилата информация за въздействието от земетресението в националния център в Рим е изработена карта. Това каза пред Агенция „Фокус” Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, бивш ръководител на секция Сеизмология при Геофизичен институт (дн. НИГГГ) – БАН. Разпределението на сеизмичната интензивност по територията на страната е типична за земетръсен източник намиращ се на относително голяма дълбочина (45 км) – най-силните въздействия, в случая с интензивност от пета и четвърта степен по Европейската скала EMS, изпълват една и съща област, а по-ниската интензивност се появява още сред силните въздействия и се разстила до периферията на областта на усещане; така например, в североизточна Сицилия съседстват селища с интензивност от минималната (втора степен) до максималната (пета степен EMS). Около 19:30 днес, 29 август, на сайта на Италианския институт по геофизика и вулканология беше известено, че сведения за сеизмични усещания са получени от селища на около 650 км северно от епицентъра. Специфично за земетресението е несиметрично разпределение на силата на въздействие – най-силните въздействия са се разпространили до 160-170 км към североизток и до около 140 км в югозападна посока, факт, който може да се свърже с развитието на земетръсния процес.
Поради нестабилните геотектонски условия Италия е подложена на природни бедствия от векове - земетресения, вулкани, свличания и наводнения. В района на днешното умерено-силно земетресение, район подложен на екстензия според учените, преди повече от 100 години се е случило катастрофалното Месинско земетресение (днес се смята, че то е било с магнитуд 7.1). Разтърсване от около 40 секунди в контакта между североизточна Сицилия и южната част на „ботуша” е причинило повреди на територия с радиус до 300 км. Последствията станали фатални след като 12 метрова цунамна вълна е нахлула по крайбрежията. Между 70000 и 100000 е числото на жертвите от цунами и уязвимост от земетресения на местните постройки (в Месина, Реджо Калабрия и околностите), изграждани със слаби основи и тежки покриви. Това е най-унищожителното известно земетресение в Европейската история. Така, на 28 декември 1908 година, в понеделник след седмицата на Рождество Христово, около 5 часа и 20 минути в предутринна тъмнина много спящи са покосени от сътресение с десета степен по скалата на Меркали (около 9 EMS), което е последвано от унищожително цунами.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване