08/30/12 10:51
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Руски милиардер плаща ремонта на „Цар Освободител“ пред парламента

Паметникът "Цар Освободител". Снимка: flickr

Паметникът „Цар Освободител” в центъра на София ще бъде ремонтиран до края на годината.

Това каза пред журналисти председателят на Българската строителна камара инж. Светослав Глосов.

Той допълни, че финансирането на ремонта е изцяло осигурено от хуманитарния фонд „Поколение”, който е собственост на руския милиардер и депутат в Държавната дума Андрей Скоч.

Състоянието на Андрей Скоч възлиза на близо $ 4 млрд. Американското списание Forbes го класира на 29-то място в списъка с 200-те най-богати руски бизнесмени за 2011 г. Скоч се води като най-богатият депутат в руския парламент.

„По предварителна документация реставрацията на паметника ще струва 1 100 000 -1 200 000 лева“, каза още Глосов.

Официалното откриване на обновения „Цар Освободител“ е предвидено за  3 март 2013 г. 

Глосов обяви, че по ремонта на паметника ще работят най-добрите реставратори, които има в България.

„Изпълнителят на ремонтните работи е избран от Българската строителна камара. Ангажирали сме и научен потенциал в тази дейност“, допълни той.

„Твърде възможно е да има много скрити неща, които сега не могат да се установят. Ако са необходими още средства, фондацията ще финансира и това”, каза още Глосов.

По думите му целта е „Цар Освободител“ да бъде реставриран до края на годината, за да може ранната пролет да се дооформят пространствата около паметника.

„Правят се подготвителни работи, до края на седмицата трябва да има и ограждане на паметника. От всички страни той ще бъде ограден със снимка, точно изобразяваща самия паметник“, поясни Глосов.

„При реставрацията императорът и конят ще бъдат свалени, тъй при тях са най-сериозните промени. Ще бъдат подменени краката на коня, тъй като те са напукани, и самата фигура е опасна. Бронзовите фигури ще бъдат изчистени. Надяваме се, че ще бъде във вида, в който е бил преди 105 години“, каза още той.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване