08/30/12 16:41
(http://www.klassa.bg/)

Увеличат с 10 % добива на дърва за огрев

Държавните горски предприятия ще увеличат с 10 % добива на дърва за огрев, за да покрият нарасналите потребности на пазара. Така до октомври ще бъдат пуснати още 5 хиляди кубика, достатъчни за отоплението през зимата. Това заяви земеделският министър Мирослав Найденов при посещение в един от складовете на „Югозападното държавно горско предприятия“, съобщиха от агроведомството. Заради износа за Гърция вътрешните цени на дървесината  рязко скочиха. Докато от складовете в гората дървата се продават по 30-40 лв. за кубик, то на дребно в градовете кубикът нарязана дървесина вече се предлага по 80-100 лв.
През същия период на миналата година цените са били с 20-25% по-ниски.
С кметствата по места се обсъжда вариант, при който общините да транспортират дървесината до домовете на хората, което досега не е правено, съобщи Найденов. Чрез нова система агроведомството ще бори спекулата с високите цени на дървата за огрев, съобщи още Найденов. Кметовете ще изготвят списък с всички желаещи домакинства да си купят дърва за огрев като крайната цена за кубик дърва да не надвишава 50-60 лева. Цените за кубик добита дървесина на самото сечище ще са между 36 и 40 лева. С транспорта цената няма да надвишава 50-60 лева, каза министърът. Очаква се новата система да стане факт до месец. Всяко домакинство ще може да добива до 10 кубика. Министър Найденов посочи, че проблем с добива на дървесина в момента е транспортът, тъй като с години в горите не са правени никакви инвестиции. Липсват пътища и затова е необходима високопроходима техника, която оскъпява добитата дървесина. От министерството вече са се договорили с общините, които са обещали съдействие. Министър Мирослав Найденов бе категоричен, че няма да има дефицит на дърва и спекулация с цените. В момента всички желаещи домакинства от Благоевградско могат сами на място да си закупят дърва от сечището срещу 12 лева за кубик.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване