08/30/12 09:41
(http://www.klassa.bg/)

"Утрински весник": България в паника от македонските промоции

Скопие. "България в паника от македонските промоции. Български евродепутати очакват за Македония да важат правилата за брандиране, както за айвара", това пише днес скопският "Утрински весник" по повод българската реакция на представянето на средновековни ръкописи като македонски на изложба в Брюксел.
Кръгове в България вдигат паника около първата изложба на стари ръкописи от Македония в Белгия през октомври като налагат натиск върху музея - да спази "историческата коректност", и върху българските институции - да реагират официално като протестират до правителството на Македония за поредната кражба на историята - пише "Утрински весник".
Въпреки че кампанията се води само от агенция "Фокус", а другите медии я игнорират, в нея се намесиха Посолството на България в Македония, евродепутатите, неизбежният Божидар Димитров и се настоява за позиция от българското Министерство на външните работи.
Въпреки че от публикациите се вижда, че българското Посолство не знае как ще бъдат "брандирани" ръкописите (от Македония или - македонски; на кирилица или - на стар македонски език) нито пък - какво ще бъде изложено, евродепутатът Андрей Ковачев вече реагира до музея в Белгия, настоявайки те да бъдат представени "научно коректно", т.е. като български документи и ръкописи, ако и да произлизат от територията на Македония, и са богатство на нашите културни институции и архиви - пише вестникът.
Това е първата подобна изложба на нашето писмено богатство от средните векове, а поради все повечето прояви и промоции на македонската култура и книжовност по Европа и света, в България започна да се пали червената лампичка и да се алармира за думата "македонско".
Ковачев предупредил директора на музея в Мариемон, че изложбата ще бъде "провокация и манипулация с научни факти", за което настоява за реакция около целия случай.
Знаейки за белгийската политическа толератност и културна ширина, която е далеч колкото луната от българската, интервенцията на Ковачев трудно ще даде някой резултат, освен, че София ще се посрами официално и в международен план.
На същата пресконференция, на която се позовава "Фокус", министърката на културата Елизабета Канческа-Милевска поиска помощ от Дубай за консервиране на всички оригинални ръкописи в Македония, но няма реакция от Турция или друга държава - защо нашето правителство иска и тях да ги представя от света.
Според реакцията на Ковачев, ако експонатите са представени като български, няма да реагират, тъй като не им е проблем, че се представят ръкописи въобще, а как точно ще се "брандират", така че се очаква спорът за думата "македонски" да се решава като се попречи на промотирането на каквото и да било като македонско.
Въпросът е - как те ще бъдат презентирани - като български в онова, което днес е Македония, което е историческа реалност, или - като македонски, както се опитват да ги представят. Това е главният проблем, е заявил Ковачев.
Божидар Димитров, пак, заяви, че няма македонски средновековни ръкописи, тъй като македонската нация била формирана в 1934 година, по поръка на Коминтерна.
"Световната историография не познава термина македонски ръкопис, македонска азбука или - македонски средновековен език", твърди Димитров, предлагайки за тях термина - български ръкописи, открити в Македония.
Евгени Кирилов, който ни нарича Скопие, казва, че нашето правителство само симулира, че прави реформи, вместо - наистина да работи по европейски стандарти и норми и се основава на национализма, за да поддържа висок рейтинг, е казал Кирилов пред същата агенция.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване