08/31/12 15:41
(http://www.klassa.bg/)

Банковата ни система с 10% спад на печалбата

0% спад на печалбата в банковата система отчита статистиката на Българска народна банка, публикувана на сайта на трезор № 1. Към 31 юли банковата система реализира печалба в размер на 393 млн. лв. след извършените през месеца разходи за обезценка за 88 млн. лв.
Финансовият резултат, реализиран от всички финансово-кредитни институции в България, се повишава с 69.5 млн. лв., за юли спряно юни, като основен остава приносът на нетния лихвен доход (218 млн. лв. месечно нарастване).
Общата сума на активите се увеличава с 0.6% (511 млн. лв.). Паричните средства намаляват с 318 млн. лв. (3.9%). Нарастват вземанията от кредитни институции, които допринасят за общия месечен растеж на кредитите и авансите с 486 млн. лв. (0.8%). Отчетено е увеличение на портфейлите с ценни книжа с 4.8% (323 млн. лв.). Намалението на дълговите инструменти на чуждестранни емитенти е компенсирано от увеличение на българските ДЦК. Делът на петте най- големи банки в общото балансово число достига 51.8%.
Брутните кредити (без тези за кредитни институции) нарастват с 284 млн. лв. (0.5%) с водещия принос на корпоративните кредити (310 млн. лв.). Намалението на експозициите на дребно с 0.2% е повлияно от свиването на потребителските заеми (0.4%, 35 млн. лв.). Размерът на жилищните ипотечни кредити остава без промяна. Експозициите към централни правителства продължават да намаляват, а тези към некредитни институции отчитат растеж (1.2%).
През месеца привлечените средства се увеличават с 0.7% (481 млн. лв.), като динамиката по сегменти е разнопосочна. Най-голямо месечно нарастване отчита ресурсът от институции, различни от кредитни (3.9%, 843 млн. лв.), докато средствата от кредитни институции се свиват със 7.5% (797 млн. лв.). През юли е регистриран най-високият от началото на годината месечен темп на растеж на депозитите от граждани и домакинства (1.3%, 439 млн. лв.). Привлечените средства от населението вече достигат половината от ресурса в системата.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване