08/31/12 21:46
(http://e-vestnik.bg/)

Достатъчно привлекателен кандидат ли е Ромни, за да спечели?

в. Вашингтон пост

Мит Ромни на корицата на сп. Тайм

Ето два безспорни факта относно президентите и фактора “привлекателност”: във всички президентски избори поне от 1984 г. насам кандидатът, смятан за по-обаятелен, печели. Наистина, ако сегашните предпочитания се запазят, Мит Ромни би бил най-слабо популярният кандидат, избран за този пост.

На този етап от кампанията според данните, събрани от екипа за социологически проучвания на в. “Вашингтон пост”, избирателите са имали по-добро мнение за Уолтър Мондейл през 1984 г. 47 процента одобрение , Майкъл Дукакис през 1988 г. 50 процента одобрение , Джордж Буш-старши през 1992 г. 53 процента одобрение и Робърт Доул през 1996 г. 50 процента одобрение , отколкото имат за Ромни.

Мога да продължавам още, но разбирате какво имам предвид - и за какво намеквам.

Без съмнение данните за Ромни са поразително по-обезсърчаващи. Според последното съвместно социологическо проучване на в. “Вашингтон пост” и “Ей Би Си Нюз” делът на одобряващите Ромни избиратели е едва 40 процента. Повече от половината от анкетираните - 51 процента, гледат на него с неодобрение - пропаст, която прави негативния рейтинг на всички предишни кандидати да изглежда като някаква дреболия.

Междувременно, по отношение на свързания критерий кой кандидат изглежда по-приветлив и привлекателен, президентът Обама направо “нокаутира” Ромни с 61 процента срещу 27 процента сред регистрираните избиратели, като разликите са малко по-големи в щатите с непредсказуем вот, както и сред независимите. Дори 33 процента от републиканците смятат Обама за по-обаятелния кандидат.

Може да възразите, че тестът от типа “бих изпил една бира с него” е глупав начин да се съди за това кой ще стане президент. Компаниите не избират изпълнителните си директори след конкурс за популярност. Опитът на кандидатите и политическите им позиции със сигурност имат по-голямо значение, отколкото социалните им умения, или по-точно, умението им да показват тези способности по телевизията.

Така е, но отношенията на президента с американския народ са странно интимни. Ние трябва да живеем с него четири години, да слушаме гласа му в холовете си, да свикваме с неговите превземки. Най-малкото избирателите трябва да го намират за поносим.

Не е изненада, че съветниците на Ромни омаловажават този проблем. В поредица от интервюта в последно време самият Ромни прибегна до защитна тактика в стил Попай моряка: “Аз съм такъв, какъвто съм”, повтори той три пъти за 30 мин. по време на интервю за сайта “Политико”, допълвайки: “Знам, че има някои хора, които се справят много добре в преструвките и се представят за такива, каквито не са”. Този аргумент действително би могъл да натежи, ако въпросите на избирателите за “автентичността” на Ромни не бяха част от проблема му с обаянието.

Всъщност поведението на Ромни в предизборната кампания не се връзва с безгрижното омаловажаване на фактора привлекателност от стратезите му; оттам следват и палачинките, които Ромни прави в неделната програма на “Фокс Нюз”, децата му, описващи в хор живота в семейното имение и речта на съпругата Ан Ромни на конгреса на републиканците.

Форумът представлява голяма възможност за Ромни да намали пропастта в привлекателността. “В надпреварата между личностите, направо ни смачкват”, каза сенаторът от щата Южна Каролина Линдзи Греъм. “Затова част от целта ни е да облагородим образа на Мит Ромни”.

Някои републиканци твърдят, че избирателите едва сега започват да се настройват за надпреварата. “Не можеш да представиш себе си както трябва по средата на републиканските първични избори,” каза председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър конгресмен от щата Охайо по време на обяд, спонсориран от в. “Крисчън сайънс монитър”.

Сенаторът от същия щат Роб Портман пък заяви по време на закуска, организирана съвместно от в. “Вашингтон пост” и компанията “Блумбърг”, че конгресът “ще е началото не на повторното представяне, а на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване