08/31/12 15:14
(http://www.klassa.bg/)

ЕЦБ: Рецесията в еврозоната се задълбочава

Европейската централна банка ще понижи прогнозите за растежа на еврозоната в редовния си анализ, който ще публикува през следващата седмица. Това съобщи Евалд Новотни, член на Управителния съвет на ЕЦБ, цитиран от „Дарик файнънс“. Той посочи, че се очаква стагнация във Франция и задълбочаване на разделението между северна и южна Европа.
"Няма да има подобрение, а влошаване на прогнозите. Ние трябва да очакваме, отрицателни темпове на растеж във всички южни страни през 2012 г. и стагнация във Франция", обясни Новотни.
Испания е затънала в рецесия, като регионалните правителства на местните провинции, едно след друго молят държавата за спасително финансиране. Икономиката на Италия също не се намира в добро състояние, пише The Telegraph.
ЕЦБ ще обяви редовната си тримесечна икономическа прогноза на 6 септември. През юни банката очакваше свиване на икономиката на еврозоната с 0.1% през тази година. Очевидно е, че рецесията ще бъде по-дълбока.
Новотни добави, че несигурността в еврозоната нараства и предупреди срещу "прибързани" действия.
Според него дори "мерките, които изглеждат очевидни и са подкрепени от обществеността може да доведат до верижни реакции и да имат катастрофални последствия".
Междувременно Международната организация на труда предупреди за "катастрофално" нарастване на безработицата, ако Гърция излезе от еврозоната. В Испания нивото на безработица ще достигне 27.7% през 2014 г, а средно за еврозоната стойността на показателя ще стане 13%.
Междувременно стана ясно, че еврото отново надвива долара, след като Евростат изнесе данните за инфлацията. По-притеснителна изглежда ситуацията с равнището на цените в еврозоната и Европейския съюз. Инфлацията в еврозоната през август достига 2.6% на годишна база. Налице е ускоряване в темпа на поскъпване на живота, след като през месец юли годишната инфлация бе 2.4%.
Европейската централна банка, чиято основна функция е да предпазва стабилно рамвнището на цените в еврозоната, е поставила цел от 2% инфлация за тази година. Това означава, че летният месец носи сериозно предизвикателство, което ще изисква вземането на мерки за притискането на ръста на инфлацията в оставащите до края на годината месеци.
Европейската комисия обмисля да възложи на Европейската централна банка надзора над целия банков сектор в еврозоната, заяви еврокомисарят за вътрешния пазар Мишел Барние.
Идеята е Европейската централна банка да може да наблюдава дейността на всички банки, които поискат помощ от Европейския механизъм за стабилност от началото на 2013 година. Очаква се от юли следващата година европейската институция да има същите правомощия и върху всички останали банки.
При желание страните извън еврозоната също ще могат да подлагат своите банки на надзора на Европейската централна банка. Очаква се Еврокомисията да представи подробно своите предложения на 12-ти септември.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване