08/31/12 17:14
(http://radiomilena.com/)

Сериозен ръст на гражданските депозити през юли

Към края на месец юли банковата система е реализирала печалба в размер на 393 млн. лв. Това сочат данните на БНБ, цитира КРОСС.

Общата сума на активите се увеличава с 0.6% (511 млн. лв.). Паричните средства намаляват с 318 млн. лв. (3.9%). Същевременно нарастват вземанията от кредитни институции, които допринасят за общия месечен растеж на кредитите и авансите с 486 млн. лв. (0.8%). Отчетено е увеличение на портфейлите с ценни книжа с 4.8% (323 млн. лв.). Намалението на дълговите инструменти на чуждестранни емитенти е компенсирано от увеличение на българските ДЦК. Делът на петте най- големи банки в общото балансово число достига 51.8%.

Брутните кредити (без тези за кредитни институции) нарастват с 284 млн. лв. (0.5%) с водещия принос на корпоративните кредити (310 млн. лв.). Намалението на експозициите на дребно с 0.2% е повлияно от свиването на потребителските заеми (0.4%, 35 млн. лв.). Размерът на жилищните ипотечни кредити остава без промяна.

През месеца привлечените средства се увеличават с 0.7% (481 млн. лв.), като динамиката по сегменти е разнопосочна. Най-голямо месечно нарастване отчита ресурсът от институции, различни от кредитни (3.9%, 843 млн. лв.), докато средствата от кредитни институции се свиват със 7.5% (797 млн. лв.). През юли е регистриран най-високият от началото на годината месечен темп на растеж на депозитите от граждани и домакинства (1.3%, 439 млн. лв.). Привлечените средства от населението вече достигат половината от ресурса в системата.

Балансовият капитал на системата слабо се увеличава и към юли е 10.6 млрд. лв. Растеж е отчетен при емитирания капитал, преоценъчните резерви и при дохода от текущата година.

 Сериозен ръст на гражданските депозити през юли

bookmark Сериозен ръст на гражданските депозити през юлиsvejo Сериозен ръст на гражданските депозити през юлиgoogle Сериозен ръст на гражданските депозити през юлиdelicious Сериозен ръст на гражданските депозити през юлиstumbleupon Сериозен ръст на гражданските депозити през юлиfacebook Сериозен ръст на гражданските депозити през юлиСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване