08/31/12 14:04
(http://www.klassa.bg/)

Търгът на държавна земя е начин да се реализират компенсаторките

В резултат на търга за пустеещи държавни земи много притежатели на поименни компенсаторни бонове ще могат да реализират книжата си. Така те ще получат компенсацията за невъзстаноивената собственост върху земите им, която до момента не са успели да реализират.
"За да запълним хартийките със съдържание, ние трябваше да организираме търгове. Това е правено при всички правителства, но тогава са били малки търгове за определени парчета, за определени хора", заяви пред bTV земеделският министър Мирослав Найденов. По думите му през годините цената на боновете е паднала под 30 стотинки, т.е. ако един собственик е трябвало да бъдете обезщетен, той е загубил с годините около 2/3 от номинала на тези "хартийки". Според него в момента цената на боновете е 85 стотинки. От търга се очаква в обръщение да влязат около 70 - 80 милиона лева.
"Това са свежи пари, които ще отидат при хората , които имали са едни хартийки, с които нищо не могат да си купят, но вече с реалните пари и ще могат", заяви министърът. Държавата също ще реализира печалби от таксите, които се дължат.
"Този търг защитава интереса на много страни", заяви от своя страна Христо Цветанов, председател на Асоциацията на земеделските производители. "Цените на компенсаторките се увеличиха, което е добре за собствениците. Важно е и за нас земеделските производители да можем да купим земята. Важно е и за земеделското министерство, което ще реализира печалба от пустеещи имоти", смята Христо Цветанов.
"Няколко десетки хиляди са собствениците на компенсаторки", поясни Валентин Христов, председател на Асоциацията на собствениците на поименни компенсаторни записи. "311 милиона са компенсаторните записи, с които може да се участва в търга". По думите му първособствениците на книжата ще могат да участват в тези търгове за 154 000 декара земеделски земи.
"Всички поименни бонове са качени на българска фондова борса и всеки може да си купи", обясни Борислав Петков, председател на асоциацията на собствениците на земи. "Вчера борсовата търговия завърши на 72 стотинки, при 1 лев номинал". Според него ходът на държавата е в много точен момент.
Обикновено около една трета от земята от Държавния поземлен фонд, продавана на търгове, е оставала без купувач, заяви пред агенция „Фокус” проф. Пламен Мишев, ръководител Катедра „Икономика на природните ресурси” в УНСС. По думите му – ако имаме предвид сега от обявените 150 000 декара, реално нов собственик се очаква да намерят 50 000-70 000 декара.
Според него търговете за продажба на земя от Държавния поземлен фонд са единственият начин за възмездяване на хора, които по някакъв начин са загубили земите си, включително от Беломорска Тракия. По думите на проф. Мишев провеждането на търгове не е нещо ново и се случва в последните 15-16 години. „Редовно се правят такива търгове за продаване на държавна земя срещу поименни бонове. Почти всяко правителство го е правило, така че това не е нещо ново нито като практика, нито като организация на дейността“, допълни той. И допълни, че обикновено голяма част от тези търгове имат намерение да продадат една голяма по обем земя, но това най-често не се случва. Според проф. Мишев, не е реалистично да се мисли, че ще бъдат продадени всички 154 000 декара, които са обявени. Търговете обаче са и начин да се осъществи уедряване на стопанствата.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване