09/02/12 15:57
(http://www.klassa.bg/)

В. „Ханделсблат“: Тромавата администрация и лошата инфраструктура спъват развитието на инвестициите у нас

Германското икономическо издание „Ханделсблат“ публикува в събота статия за бизнес климата в България. Започваща с оптимистичната гледна точка на емигрирал български бизнесмен, завърнал се в страната преди 3 години, статията, позоваваща се главно на информация от Българо-германската търговска камара, отчита икономическия напредък на България в условията на криза, но не спестява и критиките, свързани най-вече с условията за инвестиции в страната.
Ивайло Петров емигрира в Германия в средата на 90-те години - посткомунистическия период, в който, както „Ханделсблат“, пише, в България царува пълен хаос. Завърнал се преди 3 години близо до Пловдив той построява фабрика на производителя на помпи Ixetic,(компания с годишен оборот от 300 милиона) която и днес самият той управлявa. Пред „Ханделсблат“ Петров разказва въодушевено за положителната промяна, която е заварил в родината си: „България е почти нова държава.“ Според него условията за инвестиции в България са изключително добри. Той се хвали, че цялата процедура около създаването на помпената  фабрика в Пловдив, от разрешението за строителство до пускането в експлоатация му е коствало  само десет месеца и два пъти по-малко средства от онова, което би било нужно за създаването на подобен завод в Германия. Проблем с бързото намиране на квалифициран персонал също не е имал. А относно наболялата тема за корупцията у нас, казва: „ Никой не е поискал дори едно евро от мен.“
С това суперлативите по адрес на България, които можем да прочетем в изданието почти приключват. „Ханделсблат“ изтъква, че въпреки цялостния икономически ръст на страната от 50% за последните години думите на Ивайло Петров не важат с пълна сила и могли да подлъжат инвеститорите, че България е инвестиционен рай, какъвто тя всъщност не е. Относно лекотата, с която Ивайло е осъществил инвестицията у нас, от „Ханделсблат“ коментират: „Петров е имал щастието да бъде подкрепен от Агенцията за насърчаване на инвестициите, което значително е ускорило процеса около създаването на фабриката.“ Германците пишат още, че агенцията, оглавявана от завършилия  „Харвард“ Борислав Стефанов, се опитва да улесни живота на желаещите да инвестират в България, но подкрепените от нея инвеститори били твърде малко. За всички неподкрепени от агенцията инвеститори нещата значително се усложнявали, а като причина за ниската ефективност на агенцията се изтъква малкият брой на служителите, работещи за нея – 24.
„Ханделсблат“ цитира още Виенския институт за международни икономически изследвания, според който зависимата от чужди инвестиции България не дава никакви знаци за напредък в привличането на чужди инвестиции. Ясно за това говорели и данните, според които до момента чуждите инвестиции в страната за тази година възлизат на само 1 милиард евро. Като основни причини за ниския интерес на инвеститорите, позовавайки се на данни от Българо-германската търговска камара, вестникът изтъква тромавата администрация, лошата инфраструктура, корупцията и липсата на прозрачност при обществените поръчки. Според специалистите от изданието данъците в България, които са едни от най-ниските в цяла Европа, както и „спокойната политическа ситуация в страната, която за разлика от тази в Румъния не парализира икономиката,“ в действителност правят България по-привлекателно място за инвестиции, но не могат да компенсират сериозните проблеми в останалите сектори: по данни на търговската камара една трета от инвестиралите у нас германски фирми не биха го сторили отново.
Като друга причина за липсата на инвестиции у нас от „Ханделсблат“ изтъкват, че  българското правителство следва само половинчато препоръките на Световната банка, както и дефицита на квалифицирани кадри, причинен от неадекватната образователна система, която не дава практически знания на студентите.
Германците все пак отчитат увеличените нива на износ от страна на България за последните 2 години и въпреки спада в последните няколко месеца заради рецесията в еврозоната за следващите 2 години прогнозират нов лек ръст.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване