09/02/12 14:58
(http://www.klassa.bg/)

ГЕРБ търси заместник на арестувания Димитър Аврамов

Народното събрание ще започне новата парламентарна сесия на 4 септември със спешен избор на нов ръководител на постоянната ни делегация в ОССЕ. Това се налага, тъй като досега тази роля се изпълняваше от вече бившия депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов. Както е известно, Аврамов бе арестуван в средата на юли за търговия с влияние, след което скоропостижно бе принуден да напусне депутатското кресло.
Най-вероятно новият ръководител на делегацията ни в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ще е младият Владимир Димитров, който е депутат от Пернишкия регион, научи klassa.bg.
34-годишният Димитров в момента е член и на друга подобна делегация – тази в Асамблеята за Европейска сигурност и отбрана. Други обсъждани номинации са тези на Моника Панайотова и на Джема Грозданова – и двете от ГЕРБ.
Първото заседание на НС ще е извънредно – във вторник от 13 часа. Началото на новия сезон обаче ще даде Комисията по правни въпроси, която ще заседава малко по-рано - от 10,30 часа същия ден. Единствената точка в дневния й ред е свързана с проверка на постъпилите документи на кандидатите за Висшия съдебен съвет (ВСС). Депутатите ще определят дали номинациите и документите им отговарят на изискванията, след което ще се изготви списък на допуснатите до изслушване кандидатури.
Според данните в сайта на НС народните представители са издигнали общо 17 юристи за кадровия орган в съдебната система. ВСС се състои от 25 члена, 11 от които трябва да бъдат излъчени именно от парламента.
26 септември е крайната дата, до която Народното събрание следва да посочи своите представители в следващия ВСС.
В програмата на парламента за предстоящата седмица е включено още изслушване на доклад за дейността на националния омбудсман през 2011 г. Освен това трябва да бъде гласуван и проект за Правилник за организацията и дейността на омбудсмана, чийто вносител е самият ръководител на институцията - Константин Пенчев.
Депутатите ще разгледат на първо четене и нов „законопроект за българите и българските общности извън Република България“, внесен от Министерския съвет.
Народни представители от управляващата партия са внесли и проект за промяна в Правилника за организацията и дейността на НС. Според текстовете, ще бъде създадена нова постоянна комисия за наблюдение на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Единият от вносителите – Диан Червенкондев, коментира пред klassa.bg, че тя бъде съставена на паритетен принцип, за да няма доминация на партията, която е на власт в момента. Червенкондев обаче подчерта, че депутатите няма да контролират ДКЕВР, а само ще наблюдават дейността й, така че тя ще си остане независим орган.
„Надяваме се да спрат спекулациите, че решенията за цените на енергията се взимат на тъмно“, каза още народният представител от ГЕРБ.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване