09/02/12 14:01
(http://www.klassa.bg/)

Рекордна безработица и в ЕС, 25 милиона са без доходи от труд

11,2% е безработицата за миналия месец в ЕС, това са над 25 млн. души в целия ЕС и те са без работа в момента. Това е много обезпокоително и показва възможността на това, че трябва да се дава приоритет на създаването на работни места, а не толкова на мерки, свързани с икономии. Това каза в неделя пред БНР Огнян Златев, ръководител на отдел "Комуникации" в Главна дирекция "Заетост, социални въпроси и приобщаване" на ЕК. За първи път се достигат такива високи равнища на безработицата в целия ЕС, каза още Златев.
Има връзка между тези данни и безработицата при младите хора. Младите са два пъти повече изправени пред възможността да не могат да си намерят работа, в сравнение с възможността на по-опитните работници, обясни той.
 „ЕС се надява и се опитва с някои от мерките да насърчи младежката мобилност сред хората, които търсят работа. Тази мобилност не е свързана с "изтичане на мозъци", а да се даде възможност на хора да потърсят работа в други държави със съответната квалификация. Или може да отиде човек да придобие квалификация и след това да се върне в родината си да приложи тази квалификация“, допълни Златев.
 Правителството си е поставило програма да усвои средствата, с които разполага. Не можем да видим резултатите още на следващия ден. С тези средства би следвало да се предоставят допълнителни възможност на младите хора за чиракуване или насърчаване на работодателите да вземат млади хора на работа. Това не са мерки на хартия само и положението не е извън контрол, поясни Златев.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване