09/02/12 16:29
(http://www.klassa.bg/)

Софиянски: И Станишев, и Борисов са изключително зле с еврофондовете

В момента приоритет на България би следвало да е да догоним икономически останалите държави в ЕС, защото сме се закотвили много здраво на дъното. Единственият начин да успеем в това е чрез усвояване на еврофондовете, но нищо подобно не се случва. Това каза в неделя бившият служебен премиер и бивш кмет на София Стефан Софиянски по БНР.

Станишев и Борисов са огледални образи. И двете правителства усвояват изключително зле европейските средства, коментира Софиянски.

Той изчисли, че България е на загуба от около 1 млрд. лв. след влизането ни в Европейския съюз. Ние сме дали като вноски около 4,5 млрд. лв, а сме усвоили от еврофондовете около 1,6 млрд. евро. Това означава, че сме на минус с около 1 млрд. лв., сметна експремиерът.

Това се дължи на факта, че и предишният, и сегашният министър по усвояване на средствата от ЕС са неглижирани. „И сега - Дончев, и преди – Плугчиева, са единствено със секретар и шофьор, те нямат възможност да влияят“, категоричен е Стефан Софиянски.

Според него много трудно ще се преборим за повече средства за следващия програмен период, „защото те ще ни кажат – вие не усвоихте предишните пари, сега какво искате повече!“

Софиянски разкритикува и финансовия министър Симеон Дянков. Това е един слаб министър и не се срамувам да го кажа. За какво му беше да ни вкарва в еврозоната, след като то беше ясно, че това е невъзможно, попита бившият кмет на София. Според него това е довело до задълбочаване на икономическия застой на страната.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване