09/03/12 22:42
(http://e-vestnik.bg/)

Обама отново преследва младежкия вот

Франс прес

Преди четири години Барак Обама беше избран за президент, по-специално защото успя да мобилизира най-младите. Днес настоящият американски президент е изправен пред нова битка за вот на младежите, които са най-тежко засегнати от кризата.

През 2008 г. най-малко 66 на сто от младежта между 18 и 30 години предпочетоха през 2008 г. кандидата на демократите пред сенатора републиканец Джон Маккейн, защото бяха завладени от посланието за “промяна” и “надежда” на Обама, също и от умелото му боравене със социалните мрежи в интернет.

Сега обаче, когато републиканецът Мит Ромни се кани да измести Обама от президентския пост, младите сякаш започват да обръщат гръб на своя някогашен фаворит. Макар той още да води в анкетите сред тази група: 56 на сто биха гласували за Обама, а само 37 процента - за бившия губернатор на Масачузетс, сочи скорошно проучване на Си Ен Ен.

С ясното съзнание за мащаба на залога предизборният екип на Обама включи в програмата му за миналата седмица - в разгара на републиканския конгрес в Тампа (Флорида), обиколка из три университетски градчета в щати, смятани за ключови за волеизявлението на 6 ноември: централния Айова, западния Колорадо и Вирджиния на изток.

Борбата е твърде оспорвана и вотът на младите може да наруши баланса, да натежи в негова полза. “Разни циници ви повтарят безспир, че промяната е невъзможна, че не можете да правите разлика, че не сте способни да преодолеете пропастта между реалността и своите надежди”, подчерта Обама миналата сряда пред около 7500 души в Шарлотсвил, щата Вирджиния.

Същевременно подгласникът на Ромни Пол Райън отправи към младите скрита подкана от трибуната в Тампа: “Завършилите студенти не би трябвало да останат в детските си стаи, съзерцавайки избелели плакати на Обама, и да се питат кога ще може да стартират в живота”.

Твърденията на републиканците, че управлението на Обама превръща младите в “изгубено поколение”, може и да срещнат разбиране: 89 на сто от хората между 18 и 29 години заявяват, че тежката икономическа ситуация е засегнала всекидневния им живот. 12,7 процента от тази възрастова група са били безработни през юли, докато официалната статистика говори за средно 8,3 на сто.

Над три четвърти смятат да гласуват и “не са привърженици на една определена партия”, отбелязва президентът на “Дженерейшън опортюнити” Пол Конуей. Според Питър Ливайн, директор на друг център за изследвания на младежта, CIRCLE (Център за информация и изследвания за гражданско обучение и активност), Ромни и Райън имат “златната възможност” да направят сечено на Обама с агитация сред тези близо 20 млн. гласоподаватели.

Симпатизантите на Обама сякаш винаги приемат доводите му, според които днешната политика трябва да бъде следвана и занапред. “Според мен не е виновен президентът. Той не контролира всичко, макар да контролира част от лостовете”, твърди 20-годишният Кийт Ейбъл, студент по промишлено инженерство. “Склонен съм да му дам повече време, щом настоява. Той има (икономически) план и се нуждае от още време”, добавя младежът.

Лорън Гейбъл, също студентка, казва, че се чувства неудобно, щом чуе Ромни да заявява, че е натрупал опит в бизнеса, значи като президент ще успее да осигури работни места. “Мисля, че може би е опасно да се сравнява правителството с някое предприятие”, обяснява тя. “Тук нещата са по-сложни, отколкото да създаваш работни места и да печелиш пари.”

БТА

Публикувана на 09/03/12 22:42 http://e-vestnik.bg/15543/obama-otnovo-presledva-mladezhkiya-vot/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване