09/03/12 15:17
(http://www.klassa.bg/)

Руските държавници обмислят да сменят „Мерцедесите“ със ЗИЛ-ове и „Чайки“

В Русия отново активно се обсъждат идеи за разработване на представителен автомобил за първите лица в държавата, съобщава в."Комерсант". Проектът с работно име "Кортеж" предвижда не само един модел, а няколко, включително такива за съпровождащия персонал, разкриват представители на няколко министерства.
Новината бе потвърдена и от Виктор Хреков, говорител на Управлението по делата на президента. Става дума за серийно производство на представители автомобили, за които било необходимо фактически от нулата да се разработи собствена платформа, дизайн и да се изгради база за компонентите.
"Очевидно е, че руските производители с потенциал да направят представителни леки машини не са много", коментира един от източниците на "Комерсант". С проекта биха могли да се заемат ОАМО ЗИЛ или групата ГАЗ, която във времената на СССР произвеждаше елитните "Чайка" и ЗИЛ (моделите от ЗИЛ-111 до ЗИЛ-41047).
ЗИЛ спря производството на такива коли преди 10 години и само през 2010 г. беше сглобена малка партида за парада на Червения площад. На интернет сайта на предприятието обаче и сега стои седанът от най-висока категория ЗИЛ-41041. В ГАЗ също отдавна не пускат "Чайки", а преди две години спря и сглобяването на Volga Siber, на която се предполагаше, че ще се се прехвърлят руските чиновници от средните етажи на властта.
За разработката на чисто нова платформа за луксозни руски автомобили и завъртане на производството им ще са нужни около 1 милиард евро. Ако се иска достигане на качеството на масово използваните сега Mercedes, BMW и Ford, сумата може да се увеличи значително, коментират експерти.
Изданието припомня, че целият обем бюджетни инвестиции за руските автомобилни заводи до 2015 г. е около 30 млрд. рубли (близо 737 млн. евро).
Идеята за национален представителен автомобил не е на завърналия се в Кремъл Владимир Путин, въпреки че той е горд притежател на тунингована „Лада Нива“, а само преди няколко месеца едва прикри гнева си, когато дълго промоцираната „Лада Гранта“ отказа да запали в ръцете му.
Покрай проекта си за единно икономическо пространство на страни от бившия СССР Путин заяви през април, че "всички органи на държавната и общинската власти трябва в най-близко време" да купуват изключително машини, произведени на територията на ЕИП. През май московските власти и Сбербанк си поделиха участието в проект за възраждане на ЗИЛ с общи инвестиции от около 12 млрд. рубли, но предимно за производство на лекотоварни автомобили.
"Комерсант" припомня, че в съветско време представителни коли се разработват още от 30-те години на ХХ век, но първата кола от наистина висок клас е  ГАЗ-13 "Чайка", която се появява през 1959 г. Тя е предназначена за чиновниците от министър нагоре, както и за ръководителите на държавни комитети и по изключение на Главната прокуратура, председателя на Върховния съд или директора на държавната информационна агенция ТАСС.
Върхът в производството на елитни машини става ЗИЛ от серията 4104, която се използва от 1978 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване