09/04/12 21:48
(http://e-vestnik.bg/)

Барак Обама пред най-важната си реч

Ройтерс

Барак Обама. Снимка: Белия дом

Гръцките колони* може вече да са низвергнати, а признаците за “надежда” и “промяна” да са изчезнали, но обръщението на президента Барак Обама към американските избиратели на конгреса на Демократическата партия тази седмица ще съдържа отгласи на речта му от 2008 г., когато той се представи като проникновен лидер, докоснал приоритетите на държавата.

Преследван от вялата икономика и от изравнените позиции с републиканския си конкурент Мит Ромни, Барак Обама ще използва времето си под светлината на прожекторите в четвъртък да се съсредоточи върху образованието, намаляването на данъците за хората с по-малко от 250 хиляди долара годишен доход, енергетиката, имиграцията и социалните въпроси, както твърдят неговите съветници.

С говоренето на по-специфични теми, за разлика от Ромни през миналата седмица, щабът на Обама се надява да очертае контраста между двамата.

Екипът на президента е уверен, че Ромни е пропуснал голяма възможност да изложи пред конгреса на републиканците проект за подобряване на американската икономика. Ромни призова за намаляване на ролята на правителството като регулатор и за намаляване на данъците, но даде малко подробности в речта си, която бе съсредоточена върху биографията му и опровергаването на неколкомесечните атаки от щаба на Обама. Екипът на Обама представяше бившия президент на частен инвестиционен фонд Ромни като надменен магнат, който е откъснат от средната класа на Америка.

Но за разлика от бившия губернатор на Масачузетс президентът не се нуждае от повторно представяне пред американската публика, казват негови съветници. Така че ако щабът на Ромни описва Обама като провалил се в подобряването на икономиката, то президентът - който би бил единственият след Втората световна война преизбран на поста си при безработица от 8 на сто - ще се аргументира, че има по-добри идеи за възстановяването на страната от рецесията, започнала още по времето на предшественика му Джордж У. Буш.

“В четвъртък вечерта ще ви предложа това, което според мен е по-добрият път напред - път, който дава растеж на тази икономика, създава повече добри работни места, укрепва средната класа”, каза Обама при краткото представяне на своите тези по време на предизборната си обиколка в Айова. “Добрата новина е, че вие трябва да изберете по кой път да поемем. Ние можем да поемем по техния път или можем да поемем по пътя, който аз ще представя.”

Екипът на Обама иска да напълни близо 74-хилядния стадион “Банк ъв Америка” в Шарлот, Северна Каролина, където президентът ще произнесе своята реч и ще предизвика популистки чувства, контрастиращи с конгреса на Ромни. С десетките хиляди на стадиона и милионите пред телевизорите речта в най-гледаното телевизионно време ще стане най-важната досега възможност за Обама да изложи аргументите си за преизбиране.

Негови съветници и външни наблюдатели казват, че президентът ще се възползва от възможността да подчертае отделни моменти от своите предизборни речи: подкрепата му за финансовите помощи, спасили автомобилната индустрия в САЩ, приключването на войната в Ирак, ръководената от него операция по ликвидирането на Осама бин Ладен и отстояването на правата на жените.

“Повечето американци не слушат политическите му речи, а се запознават само с отделни части”, казва Джеф Шезъл, бивш автор на речите на Бил Клинтън, работил върху речите за конгресите на демократите през 2001, 2004 и 2008 г. “Той със сигурност няма да излезе с някакво съвсем ново послание, съвсем ново за това кой е той, откъде идва, какво е правил и какво възнамерява да прави през следващия мандат”, казва Шезъл.

Обама се изстреля на националната сцена още като сенатор от Илинойс през 2004 г., когато произнесе добре приета реч в подкрепа на тогавашния кандидат-президент на демократите, сенатора от Масачузетс Джон Кери. Четири години по-късно в Денвър Обама произнесе собствената си реч, ...

Публикувана на 09/04/12 21:48 http://e-vestnik.bg/15549/barak-obama-pred-nay-vazhnata-si-rech/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване