09/04/12 12:52
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Богатите и бедните се различавали в 21 пункта

Между мисленето на бедните и това на богатите има 21 разлики. Такова поне е мнението на американския бизнес-треньор Стив Сиболд, включени в книгата му „Как мислят богатите“.

След дългогодишни наблюдения, той решил да изведе психологическите разлики в мисленето и поведението на богатите хора и тези, които живеят „от заплата до заплата“.

„На средностатистическия човек е втълпено, че богатите са или щастливци, или хора, занимаващи се с нечисти дела (затова и в по-нисшите слоеве на  населението забогатяването се възприема като нещо срамно). Заможните хора знаят, че богатството, макар и да не гарантира щастие, прави живота много по-лесен и приятен“, пише в книгата си Сиболд. 

Една от най-големите разлики в мисленето на богатите и бедните завучи така: „Бедните са убедени, че самоувереността е недостатък. Богатите смятат, че то е преимущество“. 

„Богатите се отличават с това, че те винаги се стремят да направят сами себе си щастливи, не страдат от излишна скромност и не се преструват, че искат да спасят света. А ако не спасиш първо себе си, как ще можеш да помагаш на другите“, коментира авторът на книгата. 

„Бедняците са фокусирани върху миналото. Богатите мислят за бъдещето“. „Милионерите, които са се сдобили със състояние, тръгвайки от нулата, са постигнали успех, защото са гледали напред и са мислели за това как да осъществят мечтите си. Тези, които са сигурни, че най-хубавото в живота им е останало в миналото, рядко са способни да се сдобият с нещо, защото често страдат от депресия“, допълва той. 

„Бедните работят, за да преживяват, занимават се с нещо, което не харесват. Богатите печелят много, защото обичат това, което работят“. „Обикновеният човек си мисли, че заможните хора работят денонощно, за да поддържат източника на своето благосъстояние.

В действителност богатите започват да се занимават с нещо любимо и намират начин да забогатеят от него, докато хората от средната класа, например, си търсят работа, за да я ненавиждат по-късно. Още от детството ни се втълпява, че трудът и печеленето на пари са съпроводени от големи физически и емоционални усилия“, пише Сиболд. 

Друга интересна разлика в мисленето на богатите и бедните по думите му е, че „бедните се боят от разочарование и затова свалят летвата на очакванията си. Потенциалният богаташ се  отличава с това, че винаги се целят по-високо“. 

„Психолозите често съветват пациентите си да не хранят прекалено големи надежди и да не очакват невъзможни неща, за да не се разочароват. Но овек никога няма да се сдобие с нещо,  в това число и с богатство, ако не си мечтал за него“, казва Стив Сиболд.

„Бедните си мислят, че за да забогатее човек, трябва да прави нещо разлчино. Богатите са на друго мнение. Според тях, за да забогатееш, трябва да бъдеш различен“. „Докато сивите маси са концентрирани върху една и съща работа и временните резултати от нея, отделни личности анализират опита си и се научават да извличат изгода даже от грешките си. Нищо чудно, че всички харесват историята на Доналд Тръмп – изгубил всичките си милиони, натрупал дългове, но се измъкнал от това по-богат от преди“. 

„Бедните учат децата си как да преживяват. Богатите учат децата си как да забогатеят“. „Децата от състоятелни семсейства от малки се научават, че има два типа хора – богати и бедни. Те се научават да възприемат обективно обществото, да го виждат такова, каквото е. Ако детето от рано какво представлява богатството, то най-вероятно ще се стреми към него в бъдеще“, пише Сиболд, като признава, че за това свое мнение често е обвиняван в елитарност. 

„Бедните са склонни да пестят пари. Богатите са склонни да ги печелят“. Според Стив Сиболд средностатистическият човек постоянно заделя пари, като се отказва от много неща, за да успее да се вмести в семейния бюджет, и в крайна сметка няма нито пари, нито физическата способност за нещо повече. Успешните хора се отличават с това, че той винаги се стреми към нови постижения и спечелването на нови пари. 

„Богатите не се фокусират върху получаването на образование и дипломи. Те предпочитат да получават знания, които са им необходими. В свободното си време богатите се стремят да плащат за увеличаването на тези знания, а не за напразни развлечения“.

„Богатите не приемат парите емоционално, а като инструмент за постигане на целите си“. 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване