09/04/12 15:53
(http://www.klassa.bg/)

Германският бизнес печели от кризата в Европа

Европейската валутна зона все повече се разединява. Страни като Испания и Италия трябва да плащат не само чувствително по-високи лихви по държавните заеми, но и лихвите по частните кредити в южноевропейските страни растат. В същото време германският бизнес се радва на невиждано евтини кредити.
Кризата в еврозоната засегна и фирмите от Южна Европа. Вестник „Файненшъл таймс“ съобщава, позовавайки се на статистика на Европейската централна банка, че лихвите по кредитите в икономически слабите страни като Испания и Италия значително са се покачили през последните месеци. За малките фирми в Испания лихвите по заемите в момента са толкова високи, колкото не са били от 4 години насам. На другия полюс пък са германските им колеги, които получават свежи пари срещу невероятно ниски лихви.
Очевидно единната лихвена политика в европейската валутна зона, която има за цел да осигури равни условия за финансиране на всички европейски фирми, не функционира успешно. При въпросната лихвена политика ЕЦБ определя основен лихвен процент, при който европейските банки могат да взимат заеми от емисионните банки. Целта на този твърд лихвен процент, който към момента е 1%, е да се избегнат големи разлики в нивата на лихвите в различните европейски страни, тъй като се предполага, че еднаквата цена, на която банките получават своите пари, ще доведе и до сравнително близки лихви за крайните клиенти в цяла Европа. Всъщност обаче този механизъм не функционира, както би трябвало. В резултат на тежката финансова обстановка в Европа пропастта между лихвените стойности на Стария континент расте. В Испания лихвите по кредите до 1 милиард евро за период между 1 и 5 години, достигнали през месец юли ниво от 6,5%, е най-високата стойност за пръв път от края на 2008 година, когато финансовата криза в Европа достигна своя пик и принуди ЕЦБ да започне действия за намаляването на основния лихвен процент от 4,25% на 1%. Докато в Италия нивата на лихвите се доближават до тези в Испания и през месец юли са достигнали рекордните 6,25%, в Германия лихвите по кредитите са най-ниските от въвеждането на официалната статистика на ЕЦБ през 2003 година - около 4%. Експертите от „Файненшъл таймс“ коментират, че това развитие ще доведе до значително преимущество за германския бизнес на европейските пазари, което от своя страна ще увеличи дистанцията между силните и слабите икономики в Европа. По този повод, цитиран от британското икономическото издание, експертът от рейтинговата агенция „Фич“ Дейвид Рили заявява: „Ако тази тенденция продължи да се усилва, ще доведе до един фундаментално нов ред в еврозоната. Подобно развитие подкопава принципите на еврото и заплашва неговото съществуване.“ Според сп. „Шпигел“ проблемът с растящата разлика при лихвите в Европа е предизвикателство, с което ЕЦБ трябва да се справи.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване