09/04/12 06:33
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Омбудсманът: Новият ВСС не може да направи чудеса

Каквито и хора да влязат в новия Висш съдебен съвет (ВСС) те не биха могли да се справят с реформата в съдебната система, ако не е зададена правилната посока от политиците, обяви омбудсманът на републиката Константин Пенчев пред БНТ.

“Не могат да бъдат избрани във ВСС хора извън номинираните. Нямаше време за това”, коментира още той

Според него е наложително да се преразпредели картата на България относно съдилищата, като се спази основният принцип – достъп до правосъдие на всички.

Пенчев ще представи днес в парламента доклад за дейността си през 2011 г. и проект за решение за одобрение на Правилник за организацията и дейността на омбудсмана.

Константин Пенчев обяви предварително, че в този доклад като “най-тежкият бич” в страната е посочена надменността на администрацията към обикновените граждани.

По думите му в България не се спазват някои основни права на хората с увреждания, съгласно конвенция на ООН за човешките права. У нас все още не може да се говори за достъпна среда.

Той напомни, че българските училища са почти недостъпни за децата с увреждания. Много малко училищни сгради, дори новите, имат асансьори и придвижването на учениците с увреждания по кабинетите става трудно.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване