09/04/12 21:52
(http://e-vestnik.bg/)

Три момичета от Египет, Тунис и Ирак за себе си и ислямските общества

Уием (вляво) със своя приятелка в Тунис. Снимка: личен архив

Между Уием Мелки, Наджла Атеф Бешай и Мариам Джаафар има общи неща. И трите момичета са млади, красиви и умни. Освен това те са активистки и се опитват да правят независима журналистика и  да живеят по-независимо от обичайното за страните си - нещо, което не е лесно за една жена в арабска страна.

И трите момичета произлизат от свободомислещи и състоятелни семейства, имат добро образование и започват активистка дейност от амбиция, като впоследствие стават все по-критични към заобикалящата го социална среда и политическа система. Същевременно свободомислието им е в контраст с консервативните нагласи в обществата им.

Мариам от Ирак обича да се облича красиво, което често й създава проблеми. Уием от Тунис е получавала заплахи от религиозни екстремисти заради своя статия. Наджла от Египет, която е телевизионен водещ, от своя страна има опасения, че след идването на власт на ислямистите тази година Египет ще бъде обхванат от консерватизъм.

Трите момичета се запознават на семинар за млади журналисти в Германия. Пишат си често в социалните мрежи, чрез които се реализира и гигантският феномен на Арабската пролет. Чрез Фейсбук и Туитър стана възможно да се преобрази животът на милиони хора и страните им, да се даде тласък на продемократичните протести- нещо, което не добавя стойност към акциите на Фейсбук на борсата, но което арабските граждани оценяват високо.

Да си жена в Тунис

24-годишната Уием определя себе си като „широко скроена мюсюлманка”. Работи в Tunisia-live (първия тунизийски сайт на английски език), вицепрезидент е на организацията „Жени, обединени за мир”. Пристрастена е към социалните мрежи заради възможността им да генерират гражданска енергия.

Уием от Тунис. Снимка: личен архив

„Много хора тук смятат, че идеалното място за жената е вкъщи, където да възпитава децата, да се грижи за съпруга си. Манталитетът се променя, но много очаквания заради традиционната мъжка култура все още съществуват. Предизвикателство сега е да се докаже, че жените могат да се справят”, разказва Уием.

Тя се гордее, че Тунис е сред водещите арабски страни, защитаващи правата на жените. Добавя обаче, че има още много работа за вършене заради местния „манталитет”. Според стереотипите жените тук не могат да изпълняват определени задачи, да заемат определени длъжности.

След идването на власт на ислямистите в Тунис се пласира проектозакон, според който жените са „допълнения на мъжете”, а не равни на тях. Подобно изявление е заплаха за постиженията, постигнати дори през управлението на бившия десетилетен режим.

По думите на Уием сега начинът, по който изглежда една жена в Тунис, не може да й създаде истински проблеми. Хората са свободни да обличат каквото искат. Същевременно преди революцията рядко е можело да се види жена с бурка (покривало за женското тяло), след идването на ислямистите това се наблюдава и има опасения, че ако бъдещето на Тунис е ислямистко, това ще повлияе на начина, по който хората се обличат.

Уием е участвала в протестите, отстранили режима на Зин ел Абидин Бен Али. Скорошната революция гарантира на тунизийците много права, от които са били лишени преди, като свободно говорене за политика, право на протест. Сегашното правителство обаче все още не е изпълнило много обещания, например да не използва насилие спрямо протестиращите. Ислямистката партия е обещала, че ще гарантира индивидуална свобода и равенство на половете. Според Уием обаче ограничения има.

Наличието на свобода на словото е сред малкото положителни промени досега. Тунизийците гласуват за пръв път в живота си за партии, които харесват. Политическо разнообразие има, вече е лесно да се създаде партия. Има бум на неправителствените организации, блогъри, активисти. ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване