09/06/12 21:49
(http://e-vestnik.bg/)

Американската безработица: по-безнадеждна от официалните цифри?

ДПА

Най-голямата икономика в света е безработна. Рекордно високото й равнище на безработица се понижава твърде бавно, колебаейки се официално около 8,3 %, а вероятно и дори по-високо, според някои изчисления.

Непрекъснато се развива един и същи сюжет: през първия петък на всеки месец правителството оповестява данни за безработицата. Минути след това икономически експерти и репортери се произнасят по цифрите: броят на създадените нови работни места е твърде нисък, икономиката е твърде вяла, и президентът на САЩ Барак Обама ще отстъпи Белия дом през ноември на републиканеца Мит Ромни.

Няколко дни след като Обама встъпи в длъжност през януари 2009 година, равнището на безработицата се изстреля над 8 % за първи път от 80-те години (на миналия век). През есента на 2009 година то скочи до 10 % и след това бавно се понижи.

Обама напразно чака цифрата да спадне до 7 % или дори 6 %. След Втората световна война нито един президент не е преизбиран с равнище на безработицата над 8 %. И съответно с наближаване на изборите в страната на 6 ноември публикуването на следващите данни в петък вероятно ще предизвикат нов кръг полемика.

Цифрите могат също и да осуетят отскока, на който предизборната кампания на Обама се надява, след като тридневният конгрес на Демократическата партия на САЩ в Шарлот, Северна Каролина приключи в четвъртък, когато Барак Обама официално е номиниран за кандидат за президентския пост.

Някои експерти твърдят, че реалното равнище на безработицата е дори по-лошо от 8,3 %. В края на миналата година Ед Лус от лондонския в. „Файненшъл таймс” предизвика сензация с изчислението си, че равнището е над 11 %. На по-високата цифра, написа той, отговарят 3 милиона американци, които са се отказали да си търсят работа.

Всъщност самото министерство на труда предлага алтернативни измерители на „недостатъчното използване на труда”: така нареченото равнище „Ю-5” (от първата буква на underutilization - бел. прев.) от 9,7 % включва не само безработните, но и „обезсърчените работници” и онези, които са „маргинално свързани с работната сила”. В равнището „Ю-6” от 15 % се прибавят хората, заети на непълен работен ден, които искат да работят на пълен работен ден.

В реториката си по време на предизборната кампания лагерът на Ромни използва по-широката цифра от 23 милиона безработни, която горе-долу съответства на изчислението „Ю-6” и е близо два пъти по-висока от 12,8-те милиона, преброени от бюрото по труда през юли.

От друга страна кампанията на Обама набляга на това, че икономиката системно създава работни места в частния сектор в сравнение със системната ерозия на работни места при предшественика му Джордж У. Буш.

Данните за висока безработица биха били по-малко болезнени, ако Съединените щати, както и в миналото, биха могли бързо да преодолеят инертността в заетостта. Вместо това се задава дългосрочна безработица като основна пречка: над 40 % от безработните в САЩ нямат работа от над шест месеца - двойно повече от процентния дял преди Голямата рецесия (декември 2007 - юни 2009).

Икономистите говорят за изгубено поколение. След шест месеца безработица шансът за отделните хора да си намерят нова работа потъва до 16 %, според експерта Гари Бъртлес от вашингтонския мозъчен тръст Brookings Institution. Те са по-малко привлекателни за работодателите, техните умения остаряват и те започват да губят самочувствие. Една мащабна програма за преквалификация би помогнала, но Бъртлес отбелязва, че нито Конгресът, нито обществеността са склонни да направят тази инвестиция.

Най-тежко засегнати от липсата на работни места са младите американци на възраст между 16 и 24 години, при които равнището на безработица е 16 % спрямо 10 % преди рецесията. Много са все още студенти, но други се връщат към академичните среди, когато не могат да си намерят ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване