09/07/12 21:28
(http://e-vestnik.bg/)

Гръция - по-страшен е дефицитът на доверие

Ройтерс

Когато лидерът на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер пристигна миналата седмица в Атина, гръцкият премиер Андонис Самарас изтича на постланите с червен килим стълби, за да го прегърне горещо. Разбираемо Самарас се опита да направи впечатление на мъжа, представляващ най-големия кредитор на Гърция - правителствата от еврозоната, и съответно обеща да направи всичко по силите си, за да спечели отново доверието на Европа.

Лидерът на консерваторите не винаги е бил така благоразположен. Само преди девет месеца той разгневи европейските лидери с отказа си да даде писмени гаранции, че подкрепя рестриктивните политики, искани в замяна на спасителни фондове, които предпазиха Гърция от финансов колапс.

Имайки предвид колебливите му политически решения, сред които беше и гласуване срещу първото кредитно споразумение за Гърция, Самарас изненада мнозина, включително някои от скептично настроените кредитори, с разтръбяването на решението си да предприеме съкращения и реформи, препънали предишните управляващи.

Ловко заобикаляйки предизборната реторика за преразглеждане на кредитното споразумение и обещанията да няма орязване на заплати, Самарас покорно обеща да възстанови доверието в Гърция и бързо се залови за работа за нови рестриктивни мерки, включващи планове за спорното съкращаване на служители.

Много от това е свързано с неговата решимост да осигури следващ транш от помощта на стойност 31 милиарда евро, който е в процес на изчакване, с надеждата, че това ще сложи край на постоянните спекулации за излизане на Гърция от еврозоната и ще подпомогне банките й, като в крайна сметка задвижи отново икономиката, която е в състояние на депресия.

”Той е решен да се приспособи, защото не иска гранатата да избухне в ръцете му. В момента има риск гранатата, с други думи банкрутът, да избухне в неговите ръце”, казва политическият анализатор Джон Луис. ”Той няма избор, защото ако това се случи, наред с катастрофалните последствия за страната, на политическата му кариера ще бъде сложен край”.

Успехът на Самарас ще зависи от това как ще държи поводите на раздразнителните си съюзници и дали слабата му коалиция ще оцелее на фона на протестите на гърците срещу рестриктивните мерки, които вече са в точката си на кипене. Самарас до известна степен се радва на блясъка на финансовия министър Янис Стурнарас - икономист, уважаван в Брюксел, заел се с възстановяване на доверието в правителството.

Премиерът обаче трябва да се бори с черните сенки, хвърляни от лидера на социалистите Евангелос Венизелос - бивш финансов министър, който след като партията му получи удар на изборите, атакува кредитното споразумение, за чието изготвяне самият той помогна.

”Малко съм обезпокоен, че Венизелос се държи по начина, по който това правеше Самарас в правителството на Лукас Пападимос”, казва Теодорос Кулумбис от мозъчния тръст ЕЛИАМЕП, имайки предвид половинчатата подкрепа на Самарас за предишното правителство. ”Смятам, че Самарас може да успее, но не сам, защото правителството е съставено от три партии”.

Залогът не би могъл да е по-висок при положение, че Самарас се впуска да реформира раздутия публичен сектор, да ускори дълго отлаганата приватизация и да предприеме рестриктивни мерки за близо 12 милиарда евро през следващите две години.

Имайки предвид повтарящите се провали на Гърция в реформите, европейските лидери, включително канцлерът на Германия Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд, предупредиха открито Самарас при европейската му обиколка миналата седмица, че страната няма да получи още пари и исканото от Атина удължаване на срока за изпълнение на бюджетните цели, ако не покаже резултати.

Без финансова помощ Гърция ще изпадне в сигурен банкрут и ще се върне към драхмата. Източник близък до Тройката кредитори казва, че екипът на Самарас е направил положителен старт с отклоняване на политическия дебат далеч от популистиките обещания от предизборната кампания, които са в противоречие с обещанията на Гърция към кредиторите. ”Те отстъпиха и ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване