09/07/12 21:28
(http://e-vestnik.bg/)

Шокиращ глад в Южен Афганистан

Талибани отглеждат мак за опиум в Афганистан. Снимка: франс24

Въпреки стотиците милиони долари чужда помощ, която се излива в Южен Афганистан, около една трета от децата там страдат от остро недохранване и то в степен, подобна на показателите за районите, където има глад. Такива са изводите на (афганистански) правителствен доклад.

Около един милион афганистански деца под петгодишна възраст страдат от остро недохранване, се казва във финансираното от ООН проучване. Най-тежко засегнат е югът - районът около Кандахар и провинция Хелманд - там, където се зароди талибанското движение и където бяха водени най-тежките сражения в продължилата десет години война.

”Шокиращото е, че според международните стандарти тези показатели наистина са много високи”, каза Майкъл Китинг, заместник-ръководител на мисията на ООН в Афганистан. „Става дума за такава степен на недохранване, която свързваме с Африка и с някои от най-бедните части на света, а не с район, който е получил толкова голямо внимание от страна на международната общност и толкова помощ”.

Афганистанското многоиндикаторно клъстърно изследване (MSCS) установи, че 29.5 на сто от децата там страдат от остро недохранване. При нива, които са над 30 на сто при малките децата, се смята, че вече има признак за гладуване.

Тези данни не означават, че в южната част на Афганистан цари глад. Според указанията на ООН детското недохранване е само един от няколкото критерия, които се използват, за да се реши дали в даден район има глад. Сред другите са смъртността и достъпът на семействата до храна.

В Южен Афганистан се доставят достатъчно храни, казват експертите, но изхранването е сериозен проблем. Някои семейства са толкова бедни, че не могат да купуват храна, а други нямат достатъчно знания как да хранят децата си; освен това децата там често страдат от болести като диария.

Един от сериозните проблеми е отношението към кърменето, смята Елхам Монсеф, специалист на ООН по храненето. На жените често им се казва, че кърмата не е достатъчно хранителна или пък им е трудно да кърмят, така че на кърмачетата се дават най-различни неща - от чай и вода, които нямат хранителна стойност, до изкуствено мляко, което е прекалено разредено или е приготвено с мръсна вода.

Основни здравни мерки, които в наши дни са широко разпространени в повечето развиващи се страни, като обогатяването на брашната и йодирането на солта, за да се осигури добро развитие на мозъка, не се прилагат навсякъде в Афганистан.

В педиатричното отделение на болницата Мируаис в град Кандахар децата, приети с недохранване, бяха видимо отпаднали, със суха и сбръчкана кожа, с очертаващи се под кожата кости и без сили; поне едно от тях имаше квашиоркор - болест, причинена от недостиг на белтъчини.

При неотдавнашно посещение болницата бе пълна с отчаяни майки като Фатима, която е пътувала от областта Сангин на размирната провинция Хелманд, за да търси помощ за 18-месечния си син Саддам. Той тежи 4,4 кг, колкото някои новородени в САЩ, лежи, без да помръдва, на сивите чаршафи, заедно с още един пациент, с по-голямата си сестра и три жени.

Бедността е отнела всяка надежда на Фатима, че може да помогне на страдащия си син. „Нямам дори кърма, а не можем да си позволим да си купуваме храна или бебешко мляко”, каза тя. „Най-малкото ми дете почина от това”.

Хуманитарни работници признават, че макар да е добре известно, че в Афганистан има хроничен проблем с недохранването, те са изненадани от доказателствата за изключително сериозна криза. „Данните са прекалено сериозни, за да бъдат пренебрегнати”, каза Ейдън О’Лиъри, ръководител на офиса на ООН, който координира хуманитарната реакция при кризи в Афганистан. „Ясно е, че трябва да се вземат по-активни мерки за решаване на проблемите с храненето”. „Това не е единично, откъслечно изследване, ...

Публикувана на 09/07/12 21:28 http://e-vestnik.bg/15573/shokirasht-glad-v-yuzhen-afganistan/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване