09/09/12 15:44
(http://www.klassa.bg/)

Плевнелиев поиска от кабинета ясни разчети за вдигането на заплатите

Президентът Росен Плевнелиев настоя правителството да представи ясни разчети за увеличаването на доходите, планирано за догодина. Държавният глава присъства в неделя на старта на 62-та Международна колоездачна обиколка на България в качеството си на патрон на състезанието.
По повод намеренията на правителството за увеличение на част от доходите в бюджетния сектор, държавният глава заяви, че е за повишаване на учителските заплати, защото по неговите думи това е достойно. Той подкрепи и увеличаването на пенсиите „с обиране на инфлацията, натрупана от последното им увеличение през юли 2009 г.“.
По отношение на останалите възнаграждения, за чието вдигане се изказаха редица ресорни министри през последните дни,  президентът изрази резерви. Според него е необходимо да се посочат източниците на финансиране и приоритетите.
Аз не мога да преценя, нито ще съм този човек, който ще каже: „Увеличавайте с 20 лева или с 50 лева заплатите на всички в сектор „Сигурност“, каза Плевнелиев и посочи, че там работят 110 000 човека – „в МВР, в армията, ДАНС и други институции“.
По повод годишнината от преврата на 9 септември 1944 г. държавният глава изрази притеснението си от опитите за реабилитация на комунистическия режим.
„Виждам и се притеснявам от опитите, които се правят в последно време, за реабилитиране на комунистическия режим, Тодор Живков - баща на нацията, човек от народа“, каза Плевнелиев. По неговите думи режимът в България е създал тоталитарна държава, фалирал е на три пъти страната и е „произвел няколко национални предателства“.
Президентът коментира и напрежението в отношенията ни с Македония.
 „Очаквам македонските политици с конкретни действия и доказателства да стартират инициативи и да посочат новия европейски подход, който декларираха миналата седмица“, заяви държавният глава.
 По думите на Плевнелиев България е добър приятел и е първата държава, която е признала Македония, и ние със сигурност сме една от най-добронамерените държави и добри съседи, които Македония е имала и ще има.
В събота Росен Плевнелиев изпрати писмо на македонския си колега Георге Иванов, с което поиска „конкретни доказателства, че се намираме на нова фаза на развитие в отношенията“ между двете държави. В писмото българският държавен глава припомня категоричната си позиция, споделена по време на последната среща на двамата в Белград – че България няма да прави компромис с историята и няма да допусне подмяна на историческите факти.
Плевнелиев заявява още, че бъдещето на двете държави в обединена Европа трябва да даде сила и увереност, че България и Македония могат да честват заедно исторически събития и да почитат личностите от миналото, каквато е и препоръката на Европейския парламент от 14 март 2012 г.
По повод на 62-та колоездачна обиколка на България, Плевнелиев заяви, че планираме по Дунавската стратегия да направим дунавски панорамен път – велоялея по цялото протежение на Дунав. „Представете си това какъв ефект ще има и върху регионалната икономика“, завърши президентът.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване