09/10/12 22:39
(http://www.klassa.bg/)

Николо Коцев и симфониците на БНР - със световна музикална премиера за празника на София

На 17 септември в зала „България” ще се състои уникален акустичен концерт, който е световна премиера на неизпълнявана досега музика на композитора Николо Коцев. Авторът ще бъде на сцената със своята група „Кикимора”, като заедно със симфониците на БНР всички ще музицират под вещото музикално ръководство на маестро Емил Табаков. Цялата програма, която ще прозвучи в празничната вечер е специално аранжирана за случая, а очакванията на самите музиканти е да бъде постигната изключителна симбиоза между изразните средства на рок музиката и звучността на класическите инструменти.

Група „Кикимора” ще бъде на сцената в разширен състав от 7 души, като към основния състав се присъединяват двама гости – композиторът и пианист Нелко Коларов и неговият колега от Варна Константин Джамбазов. Вокалните партии са поверени традиционно на гласът на бандата - Александър Атанасов, както и на талантливия китарист Константин Джамбазов. Рок музикантите ще изпълняват музиката на Николо Коцев на акустични инструменти, за да постигнат невероятната вибрация и сливане със звучността на струнната група на Симфоничния оркестър на БНР.


В концерта ще прозвучат много парчета от албумите на Брейзън Абът, които Николо Коцев е издал през годините. Ще има и забежка към рок операта „Ностарадамус” , като в концертния репертоар е включена и специален откъс от нея.


Акцентът в музикалната проява са авторските балади, в които по думите на Николо Коцев има много красота и емоция. Концертът на 17-ти септември в зала „България” ще бъде и световна премиера за половината от репертоара, който ще прозвучи за първи път на живо пред публика. В рамките на проявата ще бъдат изпълнени и две инструментални пиеси - едната част от недовършената рок - опера “Дракония”, другата - част от голям проект за създаването на симфонична модерна филмова музика, в която са съчетани модерни перкусии и тежки рок китари, а оркестърът има водещи функции.

Планирано е БНР да издаде специален диск, а концертът да има своя телевизионна адаптация на ДВД, и да бъде разпространен като тв продукт. Вече има изявен интерес от чуждестранни продуценти за разпространението на тв реализацията в световен мащаб.

“Оркестърът на БНР е най-добрият в България, а престижът му е известен в много страни”, е категоричен Николо Коцев. “Нивото и професионалната висота на състава се радват на широко признание и това е една предпоставка, която гарантира, че концертът ни ще бъде изключителен”, допълва музикантът.

Няколко месеца след изявата си тук в зала „България” Николо ще се отправи към Ирландия, където по инициатива на местното правителство ще се състои голям концерт, посветен на Робин Гиб, чийто музикален директор на концертната група бе българинът.
Концертът ще се предава на живо в сайта на БНР www.bnr.bg и в ефира на най-новата платформа на обществената медия – ИНТЕРНЕТ РАДИО БИН@Р.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване