09/10/12 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

Проевропейска коалиция е възможна в Холандия

Ройтерс

Акордеонист от България в холандски град. Снимка: Бистра Величкова

Слабото представяне на лидера на холандската Социалистическа  партия Емил Румер в предизборните телевизионни дебати е на път  да накара избирателите да подкрепят проевропейско  десноцентристко правителство.

Парламентарните избори следващата седмица се оформяха като  двубой между либералната фискално консервативна Народна партия  за свобода и демокрация на и.д. министър-председател Марк Рюте и  нейната диаметрална противоположност - твърдо лявата старомодна  Социалистическа партия.

При условие, че според някои оценки около една трета от  избирателите още не са решили за кого ще гласуват, остава още  много място за промяна преди изборите на 12 септември, а  електоратът остава разделен по основните теми на кампанията -  кризата в еврозоната и нуждата от мерки за икономии.

Но под безмилостната светлина на телевизионните прожектори,  холандският политически пейзаж се промени. След дебатите през  последните две седмици проучванията на общественото мнение  показват, че либералите повеждат убедително, а социалистите -  противници на мерките за икономии се борят за второто място с  лейбъристите от Партията на труда, която подкрепи Рюте в  парламента, гласувайки за спасителните планове за еврозоната.

Безцеремонните, остри дебати се съсредоточиха върху кризата  в еврозоната и какво означава тя за цените на жилищата в  Холандия и щедрите социални помощи и пенсии. Рюте, който получи от пресата прякора “Тефлоновия премиер”,  защото оцеля при няколко политически катастрофи (най-скорошната  беше разпадането на коалицията му през април),  бетонира първото  си място в социологическите проучвания след дебатите.

Но лидерът на социалистите Румер, чиято скромност се  считаше за част от чара му, се представи като слаб политик на  дебатите, изтъкват анализатори. В резултат Румер изгуби позиции  в полза на Дидерик Самсом - новият лидер на Партията на труда,  който впечатли зрителите с умението си да дискутира и  “премиерския” маниер - или както го определи един анализатор:  “Той изглежда като идеалния зет”.

“Всички очакваха сблъсък на Рюте с Румер, но в крайна сметка  Самсом беше този, който изпъкна”, каза Филип ван Прааг,  политически анализатор от Амстердамския университет. Самсом беше този, който атакува премиера, заявявайки:  “Господин Рюте, ако искате да водите предизборна кампания,  трябва да говорите истината за вашата собствена програма, а не  лъжи за програмите на други партии”.

В страна с толкова пренаселен политически пейзаж е сигурно,  че отново ще има коалиция след изборите. В борбата са най-малко  12 партии, включително такива, които представлявят  ултрарелигиозните християни, хората над 50-годишна възраст и  интересите на животните. В дебатите обаче участваха само  лидерите на най-големите партии.

Самсом възприе различна линия, когато дискусията стигна до  спасителния план за Гърция, който е непопулярен сред холандските  избиратели.

Другите лидери се кълняха, че няма да похарчат нито едно  евро повече за помощ за гърците. Самсом обаче зае по-мека  позиция спрямо искането на гръцкото правителство да му се даде  повече време за изпълнение на бюджетните съкращения, определени  от международните кредитори.

“Ако искаме да дадем още един шанс на Гърция, те може би ще  поискат още половин година, а ако това ще доведе до по-силна  Европа, аз ще кажа “да”, заяви той. “Трябва да превърнем Европа  в нещо повече от пазар и валута”.

Толкова откровени коментари му спечелиха похвали. “Мисля, че  Дидерик Самсом беше много добър”, каза Тони Хелер, бизнес-коуч  от Амстердам, който е наблюдавал телевизионните дебати. “Той е  съвсем ново лице и хората досега не го познаваха толкова добре”.

ИКОНОМИИ ПЛЮС РЕФОРМИ?

През август социологическо проучване на Те Ен Ес/Нипо показа  изравнени позиции на Либералната и Социалистическата Според  новите сондажи обаче либералите на Рюте ще спечелят 34-35  депутатски места, което ще ги направи най-голямата партия в  150-членния парламент.

Благодарение на представянето на Самсом, Партията на труда  (често определяна като социалдемократическа) отнеха второто  място на социалистите. И социалистите, и лейбъристите са против  мерките за икономии в Холандия и ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване