09/10/12 15:22
(http://www.klassa.bg/)

Трансплантираните се оплакаха от институционален геноцид

Лекарствените политики на Министерството на здравеопазването и на Националната здравноосигурителна каса застрашават живота и здравето на трансплантираните у нас.
Това заявиха на пресконференция в БТА в понеделник от Националната асоциация на трансплантираните и от Алианса на трансплантираните и оперираните.
Проблемът е, че в позитивния лекарствен списък животоподдържащите лекарствени медикаменти, които ежедневно се използват от трансплантираните, се заменяли с евтини генерици, за чиято медицинска ефективност и безопасност нямало ясни доказателства.
Така, за да продължат да използват оригиналните медикаменти, с които се лекували от години, пациентите били принудени да доплащат по над 120 лева на месец.
Според председателя на асоциацията Боян Грънчаров всички водещи специалисти в областта са на мнение, че употребата на генерици съкращава живота на трансплантираните.
Това е геноцид, заяви от своя страна председателят на Алианса на трансплантираните Евгени Георгиев. „Един път се борим да не отхвърлим органа и след като се преборим, се оказва, че имаме нов враг - Здравната каса“, каза още той.
„Оня ден ме накараха да платя 165 лева. Не може държавата да отпуска стотици хиляди и да ни спасява, и да започваме нов живот, а в същото време Здравната каса бавно да ни убива. Ами след един месец ще влезе нов генерик, който ще струва 30 лева. Но аз генерици няма да пия“ , категоричен е Георгиев.
По данни на неговата асоциация, през последните 13 месеца в страната са извършени общо шест трансплантации, което ни връщало в 80-те години на миналия век.
„Ние сме толкова малко и предстои да станем още по-малко, ако държавата не уточни политиката си в тази област“, прогнозира Боян Грънчаров.
Трансплантираните пациенти заплашиха с протести, ако призивите им за адекватна реакция от страна на здравния министър Десислава Атанасова не бъдат чути.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване