09/11/12 00:01
(http://www.klassa.bg/)

12 сериен игрален филм за Ванга снимат в Русия

Игрален филм за Ванга снимат в Русия – новината дойде от Вороневския район в Беларус, където под името „Вангелия” вече стартираха снимките на новата лента. Руски, белоруски и български творци работят над филма. Идеята е да покажат от по-различен ъгъл истината за великата българска пророчица. Автори на сценария са Владимир и Татяна Сотникови, режисьор - руснакът Сергей Борчуков. В главните роли ще видим Елена Яковлева, Ирина Рахманова, Карина Андоленко, Анатолий Белий, Даниил Белих, Игор Князев и други.

Старо графско имение в село Больтиники, Вороновски район в Беларус, превърнато в селски културен дом, е преобразено от кинематографистите в дом за слепи деца в сръбския град Земун от годините след Първата световна война. Там е живяла младата Ванга. Художниците са се постарали много, за да подготвят според сценария подходящия фон за първите серии на филма. В този дом за слепи момичета, заедно с други девойки, живее и бъдещата пророчица. Според шефа на снимачната група Игор Сенкевич задачата на екипа никак не е лека, защото сценарият обхваща отромен период от време – от 1911-та до 1996-та – годината на смъртта на ясновидката.
Сергей Борчуков е наясно, че Ванга не е желаела за нея да се бъдат правени игрални филми. „Аз се съгласих да снимам, защото сценарият много ми хареса, казва режисьорът пред „Гродзенская прауда” Ванга е наистина необичаен персонаж, много интересен за всеки творец. Не беше никак лесно да изберем актрисите, които ще се превъплътят в нейния образ”. Режисьорът не крие, че известни имена от руското кино отказали да играят Ванга. Било предложено и на Инна Чурикова. Малко след като станало ясно, че тя може би ще играе Ванга, актрисата си счупила лошо ръката. Мнозина виждат в това силата на проклятието, което дебне всеки, който наруши волята на пророчицата. Според режисьора Борчуков обаче Чурикова просто не е имала възможност да се снима в неговия филм заради претоварен график. А счупената ръка била случайност. Четири актриси ще играят Ванга 12-годишната Даша Отрошко от Минск, младата руска актриса Наталия Николаева, Ирина Рахманова и народната артистка на Русия Елена Яковлева. Част от снимките ще бъдат направени в България. Във филма са ангажирани над 250 актьори. Между тях – 18 деца.
Не им е лека работата и на гримьорите, които ще се трудят за проекта. Художник по грима е Мария Карибская, опитен кинотворец, който дава всичко от себе си, за да постигне най-доброто.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване