09/11/12 16:34
(http://www.klassa.bg/)

Сивата икономика в Източна Европа вреди на растежа

Създаването на бизнес и работата извън правителствените регулации и данъчни системи в Източна Европа е толкова разпространено, че има опасност да навреди на дългосрочния потенциал за растеж в региона, се казва в доклад на Световната банка, предаде EUobserver.
Анализът разглежда главно България, Чехия, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Словения и Словакия. Според него сивата икономика в България е представлявала 33% от българския брутен вътрешен продукт през 2007 г.
"Правителствата на държавите членки в Източна Европа просто не могат да си позволят голяма сива икономика нито в краткосрочен план заради фискалните опасения, нито в дългосрочна перспектива заради свиващата се работна сила", каза главният съветник на банката Катарина Матернова.
Според доклада сегашната финансова криза спешно налага да се сложи край на нерегулираната работа. Световната банка препоръчва серия от инициативи, които да гарантират, че правителствата предоставят по-атрактивни алтернативи за работа. По-подходяща данъчна система, съчетана със схеми за приложима социална и трудова защита, е сред предложенията.
В доклада се отбелязва, че секторът най-често включва нископлатените работни места и тези на половин работен ден. Световната банка предлага държавите да създадат по-добри практики, за да насърчат нерегулирания бизнес да декларира доходите си и да наема декларирани работници. Според банката също така трябва да се променят социалните норми.

"Изграждането на доверие в правителството е ключов фактор в опитите да се убедят гражданите, че плащането на данъци е полезно", продължава докладът. В него се посочва, че данъчните служители трябва да подхождат към гражданите с презумпцията за добро гражданство, за да установят по-добри отношения.
Според статистиката на Европейската комисия сивата икономика в България представлява 32% от БВП през 2012 г. В Румъния тя е 29%, в Литва - 28.5%, а в Естония - 28.2%. Австрия е на другия край с дял на сивата икономика 7.6% от БВП.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване