09/12/12 14:55
(http://www.klassa.bg/)

Барозу : ЕС трябва да стане федерация

Европейският съюз трябва да еволюира до демократична федерация на отделните страни членки, заяви в сряда председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу в реч пред европарламента в Страсбург. „Това е нашия политически хоризонт“, подчерта още Барозу, като добави, че целта  ще изиска накрая и нов европейски договор. Според него един истински икономически и монетарен съюз може да се постигне в рамките на сегашните споразумения, но не може да бъде управляван без нов договор.
Преди следващите европейски избори през 2014 г. ЕК ще е готова с идеята как да се променят споразуменията с цел да се стигне до по-тесен политически съюз. Барозу каза, че не става дума за някаква „супердържава“, а за демократична федерация от нации, които ще решават общи проблеми.
Той призова евродепутатите да се ангажират със създаването на федерацията, което е наложителна стъпка за справяне с икономическата криза на континента.
Новият план за единен контролен механизъм за всички банки в еврозоната Барозу определи като трамплин към банков съюз. Той препоръча на страните от еврозоната да не разчитат на спасение от ЕЦБ, защото банката по думите му „няма да финансира правителства“.
Барозу изрази увереност, че Гърция ще успее да запази еврото, ако се придържа към поетите ангажименти.
Това е най-силната федералистка реч на Барозу, отбелязва Би Би Си.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване