09/12/12 15:31
(http://www.klassa.bg/)

Германия може да парафира европейския спасителен механизъм

Германският конституционен съд даде зелена светлина за ратифициране на механизма за спасяване на еврозоната на 12 септември, вторник, съобщи АФП. Актът вдъхна нова надежда за овладяването на финансовата криза, обхванала еврозоната и останалите страни-членки на ЕС.
Осемте конституционни съдии на Германия разрешиха на президента Йоахим Гаук да подпише законовите текстове за създаването на постоянния спасителен фонд за еврозоната (ESM - European Stability Mechanism), съобщи BBC. Те обаче поставиха условие: всяко увеличение на финансовото участие на Германия в капитала на фонда над 190 млрд. евро да бъде подлагано на гласуване от долната камара на германския парламент. Ако се наложи ново отпускане на пари за фонда, кабинетът е длъжен да обсъди това с Бундестага и да се съобрази с мнението на депутатите.
Решението на Конституционния съд в Карлсруе отхвърли 37-те хиляди иска на народни представители и граждански организации, които протестираха срещу участието на Германия в ESM. Те поискаха съдът да се намеси заради подозрение, че правителството на Ангела Меркел заобикаля Бундестага при вземането на важно за страната решение. Припомняме, че участието на Германия в ESM и фискалния пакт срещнаха сериозен отпор най-вече от парламентарната група на Левицата, както и от депутата Петер Гаувайлер, който е в управляващата коалиция. Те бяха подкрепени от редица икономисти. Жалбоподателите се аргументираха с това, че произтичащите от стабилизационния механизъм промени противоречат на федералната конституция.
Магистратите задължиха също германското правителство да представи споразуменията за учредяване на ESM за одобрение в двете камари на парламента и отхвърлиха заложената в договора клауза за конфиденциалност. Така решението на германските конституционни съдии в подкрепа на ESM премахва и последната пречка пред германския президент Гaук да подпише споразумението.
Берлин трябва да осигури 27% от спасителния фонд, който е в размер на 700 млрд. евро. Затова реализирането на проекта нямаше как да продължи без ратифицирането му от Федералната република.
Отрицателното становище на магистратите щеше да доведе до опустошителни резултати за дълговите и валутните пазари и да потопи еврозоната в хаос, лишавайки я от фонд, способен да задържи на повърхността затъващите южни страни, коментират евроексперти.
Взетото от Конституционния съд на Германия решение е предварително, припомня  „Франкфуртер алгемайне цайтунг“. Въпреки това във финалното решение, което ще излезе до няколко месеца, вероятно ще има само допълнения и уточнения, но не и драстични промени.
Конституционният съд на Германия трябва да се произнесе и по легитимността на Европейския фискален съюз, който има за цел да наложи стриктна бюджетна дисциплина в еврозоната.
Всеобщото облекчение от решението на магистратите се смеси със скептицизъм за това как сега ще протече развитието на еврозоната. Йорг Кремер, главен икономист на Commerzbank, предупреждава: „ЕЦБ ще купува държавни облигации ангро. Ще получим съюз на отговорността, който ще промени характера на паричния съюз – в стила на италиански повлиян паричен съюз. Той ще поддържа паралели с Италия от седемдесетте и осемдесетте години".

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване