09/12/12 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Може ли Израел да изненада Иран?

Може би не, но все пак би могъл да нанесе удар

Ройтерс

Решението на министър-председателя Бенямин Нетаняху да отмени посветено на Иран заседание на кабинета по сигурността след изтичане на информация в медиите миналата седмица изкара на яве главоблъсканица, която отдавна тревожи израелските стратези: могат ли те да разчитат на някакъв елемент на изненада при война срещу техния най-голям враг?

Вероятно не. Продължаващите от години открити спекулации, подклаждани до голяма степен от официални изявления в Израел и извън него, за вероятността и избора на момент за подобен конфликт дават на иранците достатъчно информация, за да укрепят заплашените си ядрени съоръжения и да се подготвят за ответни действия.

Като се имат предвид трудностите, с които биха се сблъскали израелските изтребители в опита си да достигнат и да се върнат от далечен Иран, както и ограниченият им капацитет за пренос на бомби, изгубването на възможността за извършване на неочаквани нападения изглежда би попарило самата идея за атака, предприета без израелския съюзник САЩ.

Все пак експертите не бързат да изключат този вариант. Някои смятат, че Израел още е способен да постигне минимална изненада и че във всеки случай той може да се надява, че е в състояние да извоюва победа чрез съчетание от потайност, груба сила и вероятно неизпробвани досега нововъведения, дори ако Иран е максимално бдителен.

Израел, чиято технологично напреднала армия има успешни храбри изяви в миналото, може да сметне, че не е толкова важно да хване Иран напълно неподготвен, и вместо това да нанесе открит удар с комбинирани сили, като предизвика объркване сред защитниците с надеждата да нанесе достатъчно поражения на подбран брой цели.

“Вероятността за постигане на изненада е малка, но мисля, че израелците ще разчитат на своите технически способности за противодействие на отбраната, за да си пробият път”, каза бившият офицер от военновъздушните сили на САЩ и специалист по история на авиацията Уолтър Бойн.

Той прогнозира, че израелците ще съчетаят въздушни нападения с канонада от удари от сухопътни и военноморски единици. Този възглед се споделя и от Линет Нъсбакър, която преподава военно дело в британската Кралска военна академия Сандхърст. Тя предположи, че Израел може също така да предприеме кибернетични атаки, за да заблуди Иран, когато започне нападение.

“Няма съмнение, че ако е нужно, Израел може да постигне тактическа изненада”, каза Нъсбакър, правейки разграничение между кратковременния шок и дългосрочната готовност на Иран за нападение. “При положение че посоката или моментът, или формата на атаката са неочаквани, тогава е възможна изненада”, заяви тя.

Израел и западните му съюзници смятат, че Иран тайно се стреми да се сдобие със средства за създаване на ядрени оръжия, а Техеран настоява, че иска единствено да произвежда електричество и медицински изотопи. Президентът на САЩ Барак Обама казва, че се надява санкциите и дипломацията да доведат до промяна в политиката на Иран. Но Нетаняху и други израелски лидери дават ясно да се разбере, че може скоро да прибегнат до сила.

Нъсбакър посочи, че прецизното разузнаване и планиране също могат да помогнат на Израел да преодолее предвижданията и ответните мерки на Иран, като компенсира ограниченията на елемента на изненадата.

“Помнете, че всяко от иранските ядрени съоръжения е повече или по-малко защитено, но местоположението им е известно до метър”, каза тя. “Прецизността не може напълно да компенсира изненадата. Но изненадата не е всичко”, заяви Нъсбакър.

Израелските военни плановици се дразнят от безгрижието и уплашените приказки на своите цивилни сънародници във връзка с евентуално противопоставяне, разтревожени, че иранците биха могли да съберат ключови предупреждения, просто като следят израелските информационни и социални медии.

Ако наистина обмислят солова изненадваща атака, те може освен това да се безпокоят, че САЩ, които никак не искат война ...

Публикувана на 09/12/12 21:25 http://e-vestnik.bg/15606/mozhe-li-izrael-da-iznenada-iran/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване