09/12/12 06:50
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

НСО вече с право да ни глобява

Глоба от 80 до 300 лева ще могат да налагат служителите на НСО, ако някой не изпълни разпорежданията им във връзка с тяхната дейност. Това предвижда проектът на Закон за Националната служба „Охрана”, който беше публикуван за обществено обсъждане заедно с останалите проектозакони за специалните служби.

Повече от 20 години специалните служби в страната работят без закон, като дейността им беше уредена в правилници.

В закона за НСО се дава правото на офицерите и сержантите от службата, която остава военизирана, да изискват информация от публични органи, фирми или физически лица при изпълнение на дейността на службата. Органите и лицата, които не предоставят безвъзмедно информацията и не съдействат на гардовете от НСО, могат да бъдат наказани с глоба до 200 лева.

За онези, които пък пречат на служител на НСО за изпълни функциите си, е предвидено наказание от 500 до 1000 лева. Двойно по-голяма – до 2000 лева, е заложената глоба за шефовете на държавни органи и ведомства, местна администрация, фирми и граждани, които не изпълняват задълженията си по този закон. Актовете за установяването на нарушенията се издават от упълномощени за целта служители, а наказателните постановления от началника на НСО.

В проекта няма отделни хипотези на нарушенията, но според разпоредбите  шофьор, който не отбие автомобила си при звуков и светлинен сигнал на минаващ кортеж на службата за охрана, би могъл да бъде санкциониран с глоба до 300 лева. Този текст идва след зачестилите инциденти с кортежи на НСО, при които бяха предизвикани пътни инциденти. 

Проектозаконът разписва случаите, в които гардовете могат да използват оръжие, физическа сила и дори да задържат лица, които създават опасност за охраняемите. Освен в случаите на въоръжено нападение, предотвратяване на отвличане и пресичане на терористичен акт, служителите на НСО ще могат да ползват оръжие, за да спрат транспортно средство, създаващо опасност за охраняваните или за защита от нападение на опасни животни.

The post НСО вече с право да ни глобява appeared first on OFFNews Новини.

Публикувана на 09/12/12 06:50 http://offnews.bg/index.php/100604/nso-veche-s-pravo-da-ni-globyava
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване