09/12/12 15:08
(http://www.klassa.bg/)

Посланикът на САЩ в Либия загина заради филм, обиждащ пророка Мохамед

Посланикът на САЩ в Либия Кристофър Стивънс е бил убит при нападението срещу американското консулство в Бенгази във вторник вечерта, предаде Би Би Си, като се позова на източник на либийското правителство. Още трима американски служители в мисията са загинали. От Вашингтон първоначално потвърдиха смъртта на един човек, без да съобщават името. По-късно държавният секретар Хилари Клинтън оповести за убийството на свой   колега.
Въоръжени лица  атакуваха с гранати консулството в знак на протест срещу заснетия в САЩ малобюджетен игрален филм, който се приема като обида срещу пророка Мохамед.
След атаката сградата бе подпалена. Според местни източници посланик Стивънс е загинал, докато е напускал  с колата си консулството, според телевизия „Ал Джазира“ и четирите жертви са от задушаване вследствие пожара.
Нападателите много добре са знаели, че либийското правителство няма сила да ги спре, в страната още няма постоянна армия, отбелязва Би Би Си. В преходния период новата власт се уповаваше на въоръжени въстанически групи. 
Няколко часа преди инцидента в Бенгази, тълпа протестиращи нахлу на територията на  посолството на САЩ в Кайро. Сред тях имаше главно салафити и футболни ултраси.
Филмът, предизвикал гнева на протестиращите е дело на 56-годишния американец от еврейски произход Сам Бесил. Трейлърът на филма, който се появи в YouTube в превод на арабски език, показва как пророкът Мохамед се развихря в сексуални сцени, дори и с деца, което опорочава неговата роля на божи представител.
Самият Бесил наля масло в огъня, като заяви пред журналисти, че ислямът е рак, потвърждавайки, че филмът му е политически.
След инцидентите в Бенгази и Кайро режисьорът е поставен на сигурно място, съобщава АП.
Филмът, озаглавен „Невинността на мюсюлманите“, получи подкрепата на пастор Тери Джоунс, който предизвика гневни демонстрации в арабския свят с паленето на Корана през пролетта.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване