09/12/12 12:40
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Правителството се договорило тайно с Турция за строежа на газопровод

Правителството тихомълком е сключило договори с частната турска фирма „Сетгаз“ за строежа на интерконектора между България и Турция. Това съобщи днес бившият шеф на „Булгаргаз“ Васил Филипов. Първоначалните договори били подписани през август.

Фирмата “Сетгаз” е частна, но има пълната подкрепа на турското и американското правителства, заяви Филипов.

Тръбата ще достига до Стара Загора и по нея България ще получава около 5-6 милиарда кубика природен газ годишно от югоизточната ни съседка.

Предварителните договори със „Сетгаз“ били подписани миналия месец, допълни той. По думите му средствата за финансиране на проекта са осигурени напълно и дори „имало в повече“.

Филипов отказа да коментира мълчанието на правителството по въпроса. „Нищо не е станало, като някой не е застанал на клюкарника да се обяснява. Важното е, че газовата връзка с Турция ще спре монопола на „Газпром“, каза той.

Още през май министърът на икономиката Делян Добрев потвърди, че между България и Турция ще бъде създаден интерконектор. Тогава Добрев уточни, че изграждането най-вероятно ще приключи до края на 2014 г., без да споменава повече подробности за проекта.

„Сетгаз“ прояви интерес към създаването на енергийна връзка между Одрин и Димитровград още през 2009 г. По газопровода до България трябваше да достигат до около 1 милиард кубика природен газ годишно, като беше предвидено проектът да се осъществи съвместно с „Булгартрансгаз“ и „Булгаргаз“.

The post Правителството се договорило тайно с Турция за строежа на газопровод appeared first on OFFNews Новини.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване