09/12/12 21:23
(http://e-vestnik.bg/)

Рейтингът на Путин пада още, идат бури по върховете

Путин на срещата на АТИС. Снимка: кремлин

С 20 на сто е намалял през последните 10 години броят на хората в Русия с благоприятно впечатление от Владимир Путин, сочи последното проучване на центъра ВЦИОМ. Експерти констатират, че хората вече не възприемат президента като “герой” и сега му остава да апелира към своята “незаменимост като политик”, пише в. “Комерсант”.

Допитването отразява дългосрочната динамика на отношението към Путин в Русия. През 2002 г. 79 на сто от анкетираните са заявили, че имат “в основни линии благоприятно” впечатление от президента, но тази година делът на хората с това мнение е намалял на 59 процента. Същевременно от 8 на 22 процента е нараснал броят на руските граждани с “неблагоприятно в основни линии” впечатление от Путин.

“Престанал е да действа путинският мит, когато населението възприемаше г-н Путин като герой, способен да спаси страната от проблемите” й, коментира политологът Дмитрий Орлов. Той споменава също “инерционния фактор” - хората вече знаят какво да очакват от Путин, смята експертът.

Част от либералите в Русия, лоялно настроени към Путин, са минали в опозиция. За да компенсира тази загуба, руският президент “трескаво се мъчи да намери нова опора” в лицето на консервативното мнозинство, затова прибягва до твърда риторика и въвежда по-сурови закони, твърди социологът Леонтий Бизов.

В началото на своето управление Владимир Путин правеше добро впечатление на фона на “стария Елцин”. Сега вече не би могъл да възстанови обичта към себе си като “лидер на нацията” чрез пиар акции като скорошния си полет с мотоделтаплан начело на ято жерави. Дори традиционният електорат на Путин “все по-малко го харесва като личност” и държавният глава трябва да показва само, “че е незаменим като политик”, заявява Бизов пред “Комерсант”.

“Независимая газета” предсказва сериозни промени в руското правителство след 7 октомври, когато Владимир Путин ще навърши 60 години. Юбилеят на президента ще открие сезона на ВИП-оставките в някои държавни структури: едни чиновници ще напуснат постовете си, други, обратно, ще засилят своите позиции, пояснява изданието.

С по-силни позиции занапред то вижда по-специално първия вицепремиер Игор Шувалов. Според “Независимая газета” точно той ще поздрави Путин по случай 60-ата му годишнина от името на кабинета. Вестникът обръща внимание, че на форума на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество във Владивосток тези дни Шувалов разкритикувал правителството, “сякаш мъмри министрите от позицията на премиер”. Всекидневникът прогнозира освен това, че вицепремиерът Дмитрий Козак ще стане генерален прокурор, както отдавна желае, вместо днешния - Юрий Чайка, който напоследък “правел грешки” според източник от Държавната дума.

Не се очакват обаче рокади в руската власт преди юбилея на Путин, изтъква аналитикът Игор Бунин. “Логиката е проста - обяснява той. - В Русия, както и във всяка персоналистка система, в триумфалния ден за Владимир Путин трябва да се покаже, че всички са задружни, обичат се взаимно и се подкрепят. С всички средства се демонстрира колко е сплотена властта и не се посрещат добре никакви намеци за вътрешни противоречия.”

Новият политически сезон в Русия започва зрелищно, пише “Росийская газета”. Опозицията готви поредния “марш на милионите”, парламентът се кани да отнеме мандата на Генадий Гудков от партия “Справедлива Русия”, развивал според следствието бизнес в нарушение на закона за депутатите, не стихва ехото от процеса срещу пънкарките от група “Пуси райът”, осъдени за хулиганство след изпълнение на псевдомолитва срещу Путин в московски храм, антирелигиозни активисти продължават да събарят кръстове, а религиозни събират в отговор отряди от “кръстоносци”, напомня авторът на коментара Леонид Радзиховски.

Опозицията в Русия от месеци насам крещи за “настъпление на реакцията”, а “консервативното мнозинство” изобличава “сатанистите”, посочва той и се пита дали в днешна Русия са възможни някакви стратегически, исторически значими трусове.

“Не ще може да преодолеем в обозримо бъдеще рентно-суровинната парадигма” в икономиката ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване