09/13/12 17:21
(http://www.klassa.bg/)

Чистят петролни разливи с магнитни частици

Специалисти от Масачузетския технологичен университет предлагат да се ликвидират последиците от разливи на петрол в моретата и океаните с помощта на специални магнитни частици, съобщава Лента.ру. Методът, предложен от американските инженери, се свежда до добавяне в сместа от петрол и вода на феромагнитни частици с водоотблъскващо покритие. Тези частици ще превръщат петрола в магнитна течност, която ще може да се отделя с помощта на магнитно поле.
За отделянето специалистите са разработили магнити , разположени в реда на Халбах. Петролът се събира на повърхността на тези магнити и се складира в специален контейнер. После магнитните частици се отделят от петрола, като този процес става на борда на кораб. Събраният петрол може да се транспортира и използва, което ще стимулира фирмите, заети с очистването на замърсените водни участъци.
Преди време друга група специалисти предложи за отстраняване на петролни петна в океаните да се използват повърхностно-активните вещества, които традиционно се съдържат в сладоледа. Според авторите това е много по-безопасно от досега прилаганите химически  средства, които също са вредни за екосистемата в района на инцидента. 
Учените от Масачузетския технологически университет, който наскоро измести Кембридж от първото място на елитните световни вузове, са представили разработката си на своя сайт.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване