09/14/12 00:21
(http://www.klassa.bg/)

Защо 1500 българи годишно се лекуват от рак в Истанбул

Повече от 1500 български пациенти годишно се лекуват в турския „Анадолу медицински център” в Истанбул. По различен път те са стигнали до авторитетното лечебно заведение – някои са потърсили „второ мнение”, след като са били лекувани в България, други директно са поели към Истанбул, без да търсят медицинска помощ у нас. Причината? Славата на така наречения кибер нож – революционна методика за лечение на рак, вече обхвана и България. За химио и лъчетератията в „Анадолу медицински център” също се носят легенди, а всички пациенти не могат да се нахвалят от човешкото отношение на медицинския екип към тях. Истината е че че в този медицински център мултидисциплинарен екип от специалисти осигурява бърза диагностика и най-добрата персонализирана терапия за пациентите А с най-новата технология Трубеам продължителността на лечение на онкоболния се съкрaщава с 50%.
За всичко това стана дума на пресконференция в столичния хотел Хилтън, където топ специалисти от турския „Анадолу медицински център” представиха пред българските медии най-новите технологии, подходи и методи в лечението на рака. „Анадолу медицински център” е утвърдена европейска институция в борбата с рака, базирана в Истанбул. Болницата е в постоянно стратегическо сътрудничество с американския медицински институт Johns Hopkins, световен лидер в лечението на рака. Броят на българските пациенти, които избират лечение в „Анадолу медициснки център”, постопенно се увеличава. И докато през 2009 г. броят им е бил едва 351, то през 2011 г. е 1708, а през първите 6 месеца на 2012 г. лекуващите се пациенти от България са 858.

С всяка изминала година расте и общият брой на чуждестранните пациенти на болницата. В резултат на нови стратегии, разработени и развити в тази посока от 2007 г., в момента медицинският център обслужва пациенти от 30 страни от различни региони на света. Освен специализирано здравно обслужване, пациентите получават индивидуална грижа и подкрепа от първия момент на пристигането си, дори и през следболничния и възстановителен период. Международният отдел на „Анадолу” разполага с 48 специалисти на пълно работно време и с преводачи от 16 езика, които правят престоя на пациентите и техните роднини в болницата комфортен.
„Анадолу медицински център” е предпочитан и сред пациенти от страни с високо ниво на здравно обслужване. Например, пациенти от САЩ посещават болницата за процедури ин витро, за хирургични намеси, свързани със заболявания на зъбите и сърдечно-съдовата система. Важен индикатор е и фактът, че пациенти с ракови заболявания от Англия също предпочитат „Анадолу”.



Мултидисциплинарен подход на диагностицирне и лечение, индивидуална терапия



Проф. д-р Неждет Юскент, специалист по хематология, вътрешна медицина и онкология, изтъква ролята на мултидисциплинарния подход на лечение на рака за високите резултати на успеваемост в борбата с коварната болест. Той подчерта, че мултидисциплинарния подход се разглежда като задължителен във всички страни по света и „Анадолу” е едно от малкото болнични заведения, които изпълняват мултидисциплинарен подход на лечение в областта на онкологията в реални условия. Проф. д-р Неждет Юскент заяви, че в „Анадолу медицински център” се следват и прилагат най-новите съвременни подходи за диагностика и лечение на рака. "Случаите на рак в нашата болница се изследват и оценяват от специален съвет, състоящ се от патолог, рентгенолог, специалист по нуклеарна медицина, медицински онколог, радиоонколог и хирург. Така, след приключване на предоперативната оценка, мултидисциплинарният екип назначава най-подходящия специфичен план за лечение за всеки пациент въз основа на здравословното му състояние, локализацията на тумора, вида и стадия на заболяването. Днес с индивидуалното лечение на рака и прилагането на специфична персонализирана терапия на всеки пациент стигнахме до момент, в който могат да се прилагат различни лечения за пациенти с една и съща диагноза. Ето защо, в „Анадолу” постигаме по-добри резултати от лечението”, поясни проф. д-р Неждет Юскент.

Проф. д-р Неждет Юскент, даде информация за методите на лечение, които се прилагат в „Анадолу медицински център”. "Има три различни подхода на лечение на раковите заболявания. И трите обикновено се използват заедно. Единият е оперативен. Вторият е лечението с лекарства, с други думи химиотерапия и биологични медикаменти (таргетирани лекарства, хормони и др.). Третият подход е лъчетерапията. За почти всички видове ракови заболявания се използват различни комбинации от тези три подхода. Също така, не всички ракови заболявания образуват туморна тъкан. Така например, левкемията не образува туморна маса. Въпреки това обаче, голям е броят на видовете рак, като например рак на стомаха, рак на бъбреците, рак на мозъка, които образуват тумор. Ролята на хирургията е да премахне тумора и свързаните с него тъкани. В допълнение могат да бъдат приложени лекарства или лъчетерапия. Разбира се, последователността на горепосочените може да бъде променена.”


Проф. д-р Юскент заяви, че са направени важни разработки за бъдещето на методите на лечение на болестта по отношение на лекарствената терапия и добави, че в периодите, в които ракът напредва, целта на специалистите е да осигурят живот на пациента с тази болест.
„При пациентите, страдащи от рак, нашата цел е да избегнем смъртта на онкоболния, както и да продължим живота му посредством специфични лекарства, разработени през последните години, т.нар. „таргетирани антитуморни лекарства”. Броят на тези лекарства, които спират развитието на рака, се увеличават ден след ден. С използването на таргетираните медикаменти вероятността животът на пациента да бъде удължен е твърде голяма”, обясни проф. д-р Юскент

Проф. д-р Юскент сподели, че в „Анадолу” могат да се правят повече радикални операции през последното десетилетие чрез методите на лапароскопия и роботизираната хирургия и добави: "Можем да правим по-големи и по-агресивни операции в нашата болница. Но успешно прилагаме минимално агресивни операции, които са важни за лечението на раковите заболявания”.



С помощта на Трубеам продължителността на лечението на онкоболния се съкращава с 50%

Проф. д-р Кайхан Енгин, ръководител на отделението по радиоонкология в „Анадолу медицински център”, съобщи за вълнуващи промени в областта на лечението и на диагностиката. Специалистът по радиоонкология подчерта, че бързото развитие на технологиите рефлектира и върху раковата терапия. Оказва се, че радиационната онкологията е една от областите, където отражението на новите технологии е най-бързо, обхватно и в дълбочина. „От създаването си „Анадолу медицински център” внимателно следва най-новите технологии и освен технологията Кибернож, вече прилага и технологиите Трубеам и Трубеам STX. Технологии като IMRT /интензитет модулирана радиотерапия/ приложенията или Киберножа, които са все още рядкост в нашата страна, са всъщност последното постижение в областта на радиоонкологията. С помощта на Трубеам продължителността на лечението на онкоболния се съкращава с 50%. Лечението не променя нормалния ритъм на живот на пациента. След като премине определеното за деня облъчване, болният може да се върне към всекиндевния си ритъм”, каза проф. д-р Енгин.



Педиатричната онкология регистрира висок процент на успеваемост в борбата с болестта

Проф. д-р Алп Йозкан, специалист по педиатрична онкология, съобщи, че при децата процентът на успеваемост в борбата с рака е забележимо висок. Той констатира важността от мултидисциплинарен подход в диагностицирането и лечението на детския рак.
„Нашата цел сега е не просто да спасим децата, а и да предложим възможности за избор на лечение, което ще ги предпази от по-късни странични ефекти”, заяви проф. Йозкан.

"По последни съвременни данни 130 на 1 млн. деца на възраст под 15 години се разболяват от рак. Докато основната причина за смъртността при възрастните в САЩ са злополуките, то втората е ракът със стойности 10,8%. При децата на възраст между 1-14 г. ракът е на четвърто място със стойност 5% след инфекциозни и сърдечни заболявания и злополуки. 80% са излекувалите се деца сред заболелите от рак в САЩ и Европа. Невробластомът, туморът на Уилмс и ретинобластомът са най-честите групи тумори, наблюдавани през първите 4 години. Лимфомът на Ходжкин, остеосаркомът, саркомът на Юинг се наблюдават най-често след 10-годишна възраст. Въпреки че честотата на рак в детска възраст в западните страни е стабилна, има леко увеличение на SSS туморите на след 1980 г.”, заяви проф. д-р Йозкан. Той добави, че според статистически данни през 2030 година всеки един от 250 души ще е боледувал от рак в детството си и ще се е излекувал, като посочи, че някои от децата с раково заболяване не могат да бъдат диагностицирани като онкоболни, а някои от тях нямат достъп до подходящи медицински центрове.

Специалистът по педиатрична онкология информира, че броят на пациентите с ракови заболявания в детска възраст е сравнително по-нисък отколкото при възрастните и шансът при лечението на деца е по-голям. Професорът подчерта, че родителите трябва да бъдат по-внимателни, за да предпазят децата си от рак. Проф. д-р Йозкан добави, че за ранното диагностициране на настоящите видове рак може да бъде възможно, ако родителите правят редовни здравни прегледи и да наблюдават децата си.



Лечение на гинекологичния рак чрез радикална хирургия с методите на лапароскопия и роботизираната хирургия

Отделението по гинекологична онкология към „Анадолу медицински център” има капацитета да лекува всички видове гинекологичнни злокачествени образувания – като рака на шийката, маточния рак, рака на вулвата, вагинален рак и трофобластични тумори, свързани с бремеността.

Проф. д-р Фатих Гючер, специалист по акушеро-гинекология в „Анадолу”, подчерта, че мултидисциолинарния подход е препоръчителен и при диагностицирането и лечението на гинекологичния рак. „Един от най-важните фактори за подобряване успеваемостта на лечение на гинекологичния рак е прилагането на радикална хирургия с методите на лапароскопия и роботизирана хирургия, които позволяват по-бързо възстановяване и са свързани с по-малко болка. Ние прилагаме този метод на множеството от пациентите и благодарение на него за няколко дни ги изписваме и изпращаме вкъщи” , обясни проф. д-р Гючер.

“В операционните зали на „Анадолу медицински център” сме в състояние да получим диагноза на замразения разрез от придружаващия ни патолог. Благодарене на нашата напреднала технологична инфраструктура, всички преоперативни радиологични образни изследвания могат да бъдат рецензирани от хирург и радиолог по време на операцията вътре в оперативните зали. Роботизираната хирургия позволява по-удобно зашиване в корема и зашиване чрез огъване и усукване на инструментите, дори и по-гъвкаво, отколкото би могла човешка китка. Детайлите, получени чрез 10 пъти увеличение на тъканите, са голяма помощ за хирурга", подчерта проф. д-р Гючер.

Ракът на гърдата попада в списъка на лечимите заболявания


Клиниката по гръдна хирургия към „Анадолу медицински център” играе водеща роля в скрининга на рака при жените. Риска от рак за всички пациенти, които идват в клиниката, се оценява на базата на клинични прегледи, като в резултат се изготвят индивидуални скринингови програми. Диагнози се правят на пациенти с показатели, отклоняващи се от средната стойност по време на изследванията или на образните тестове, като се определят възможности за лечение.

Д-р Хюсеин Кемал Раша, хирург в „Aнадолу медицински център”, отбеляза, че след рака на кожата ракът на гърдата е сред най-често срещаните видове рак при жените и за съжаление най-честата причина за смърт при жените между 45 и 55 години. Той изтъкна, че шансът новородено момиченце да развие рак на гърдата в някакъв момент в живота си е 13%. Мъжете също могат да се разболеят от рак на гърдата, но при тях се среща изключително рядко, като съотношението е 1:10 спрямо разпространението на рака на гърдата при жените.

„Съществува шанс между 5-8% да се наследи рак на гърдата, ако някой в семейството е имал това заболяване. Повишен риск от рак на гърдата има при хора с гени BRCA1 и BRCA2, които са познати като гените на рака. Ракът на гърдата е и хормонално свързан, екстрогенът играе голяма роля за развитието на този вид рак. Колкото по-дълга е продуктивността в живота на една жена, толкова по-дълъг е периодът, в който се образува екстроген, съответно - толкова по-голям е рискът от заболяване. Рискът е повишен при прием на кортикостероиди, стероиди; до известна степен при ранната менструация, късното раждане и късния климакс”, обясни д-р Раша.

Според специалиста изключително важно за превенцията на рака на гърдата е жените сами да разпознават симптомите. Периодичният самопреглед, концентриран не само върху гърдите, но и в района на подмишницата, е задължителен. За успешното лечение най-важно е ракът на гърдата да бъде открит преди да достигне така наречените аксиларни лимфни възли под мишницата. Така и шансът на гърдата да се запази е доста по-голям.

Д-р Раша обясни, че ракът на гърдата се разпространява по йерархичен ред в лимфните възли. Сентинелният лимфен възел е първият възел, до който достигат раковите клетки при разпространението на болестта. Чрез биопсията на сентинелния лимфен възел се установява с точност етапът на развитие.

„Лечението на пациент с рак на гърдата е индивидуално и специфично. Назначава от мултидисциплинарен екип, който взима предвид размера на тумора, неговите характеристики, дисперсия и предпочитанията на пациента. При рак на гърдата се приема, че хирургическата интервенция и лъчетерапия са локални лечения. Химиотерапията, от своя страна, е системно лечение и се отнася до цялото тяло, атакувайки основния причинител на болестта и раковите клетки в другите части на организма. Този метод се прилага в случаите, в които се цели запазване на засегнатата гърда”, каза д-р Раша.

„Центърът по онкология” към „Анадолу медицински център” е създаден на принципна „болница в болницата”. Обособен е като отделен независим център от основаната структура на болницата за нуждите на болните от рак пациенти не само от Турция, но и от цяла Европа и отвъд океана
Това дава възможност на пациентите да получат едно изключително обслужване в специализирана среда, изолирана от останалото обслужване в болницата. „Центърът по онгология” предлага услуги, свързани с диагностиката и лечението на всички видове рак, както и превантивна медицина. Оборудван е с най-модерните световни технологии в областта на лечението и проследяването на рака.
Всички дисциплини, свързани с лечението и наблюдението на заболелите от рак пациенти, работят съвместно под един покрив. Това е от съществено значение, както за пациентите, така и за техните лекуващи лекари, които получават един безпрепятствен достъп до другите медицински дисциплини.

Центърът предлага и цялостни скринингови програми, разработени за преглед на здрави лица с цел да информира обществеността за превантивни мерки в борбата с рака.
„Центърът по онкология” следва непосредствено стандартите на изследване, диагностициране и лечение на раковите заболявания, разработени и прилагани от Johns Hopkins.
„Анадолу медицински център” сътрудничи с България. Стана ясно, че в центъра се лекуват българи, които са получили подкрепата на Фонда за лечение на български граждани в чужбина. Преди време специалисти от „Анадолу медицински център” са водили разговори с тогавашния министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов са възможности за лечение на български граждани в медицинския център в Истанбул на преференциални цени, но до споразумение не се е стигнало. От ръководството на „Анадолу медицински център” заявиха, че са готови за среща и с настоящата министъра на здравеопазването Десислава Атанасова.
Вълнуващо прозвучаха думите на първия български пациент в „Анадолу медицински център” Георги Атанасов. „Бях с два тумора в главата и един на гръбначния стълб. Оперираха ме у дома, в България. Наши специалисти ме посъветваха да потърся помощ в „Анадолу медицински център”. Имах възможност да го направя. Изправиха ме на крака, движа се. Зная, че диагнозата ми е тежка. Но хирургическата операция у нас и лечението с кибер ножа в Истанбул въобще не могат да се сравняват. Там го няма шокът, болката, ужасът. Благодарен съм на тези прекрасни хора и споделям добрите си впечатления, като изрично заявявам, че не съм рекламно лице на болницата”.
„Анадолу медицински център” има представител у нас, който отговаря на мобилния си телефон по всяко време и е готов да улесни всеки нуждаещ се, който иска да потърси помощ в Истанбул.
Мустафа Мехмедов отговаря на телефон 0878 – 601419, има офиси в Пловдив и София и осъществява контакта между българските пациенти и центъра в Истанбул абсолютно безплатно.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване