09/16/12 13:00
(http://www.klassa.bg/)

Лицето ни зависи от 5 гена

Биолозите откриха петте гена, чийто варианти  определят чертите на лицето ни, предаде Би Би Си. Откритието е публикувано в сп. „PLoS Genetics“, а накратко резултатите са изложени в „Science Now“.
Водещият изследването Манфред Кейзър от университета Еразмус в Ротердам подчертава, че това са първите резултати, които слагат началото на генетичното разбиране за морфологията на човешкото лице.
В проучването са били използвани около 10 000 доброволци от европейски произход, които са предоставили образци от своето ДНК.
Чрез получено изображения от МПТ сканиране учените са определили пространствените съотношения между главните точки на лицето. Анализирани са били 9 параметри, като разстояние между очите, дължина на носа и др.
Наследствеността на доброволците е изследвана с помощта на ДНК-микрочипове. Те определят не пълната последователност на генома, а само някои известни варианти (полиморфизми), които са различават в порядъка на ДНК при различните индивиди. Данните за наследствеността учените съпоставили с параметрите от чертите на лицето и търсели връзка между тях.
По този начин са успели да намерят пет гена, които определят външния образ на човека -
- PRDM16, PAX3, TP63, C5orf50, и COL17A1. За един от тях – PAX3 – вече е имало данни, че влияе на формата на лицето на децата. Други два гена преди са били свързани с някои аномалии, като например заешката захапка.
Най-важният резултат от изследването е потвърждението, че има връзка между ДНК на
човека и визуалния му вид.
Сега трябва да се постигне обратната задача -  на основа на намерените 5 гена да се възпроизведе човешкото лице чрез ДНК. Тази задача отдавна стои пред криминалистите. 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване