09/18/12 15:59
(http://www.klassa.bg/)

Милиардерите стават стават все по-богати, но милионерите търпят загуби

Милиардерите могат да бъдат доволни от отминаващата 2012 година. Според проучване на сингапурската изследователска компания Wealth-X, цитирано от агенция Ройтерс, тяхното богатство значително се е увеличило през последната година. "По-бедните" сред богаташите обаче, разполагащи със състояние по-малко от 1 милиард долара, не могат да се похвалят със същото, тъй като повечето от тях отчитат сериозни загуби.
Според изследването на Wealth-X хората, притежаващи 30 милиона долара или повече, са се увеличили с 0,6% и броят на богаташите, попадащи в тази категория, вече е 187 380. Тяхното богатство обаче значително намалява. За последната година общото им състояние се е свило  с 1,8% до 25,8 трилиона долара - сума, която въпреки спада все още е по-голяма от общия размер на икономиките на САЩ и Китай, отбелязва Wealth-X.
Данните на сингапурската компания обаче сочат, че най-тежко засегнати през изминалата година са били хората с богатство между 200 и 500 милиона долара. Техният брой е намалял с 9,9%, а общото им състояние се е стопило с 11,4%.
В същото време милиардерите изпращат една успешна година. От сингапурското изследване става ясно, че за последните 12 месеца броя на хората, притежаващи поне 1 милиард долара, се е увеличил с 9,4% и вече е 2160 души. Общото им богатство пък е набъбнало с близо 760 милиарда долара и вече наброява 6,2 трилиона долара. Като причина за предимството на "истински богатите" пред "обикновените милионери" Миколас Рамбус, главен изпълнителен директор на Wealth-X, посочва по-добрите финансови съветници, с които милиардерите разполагат: „Дори с богатство от 1 или 2 милиарда те имат много повече съветници. И със сигурност всяка голяма банка им обръща внимание.“
Сякаш в потвърждение на ясно откроилата се тенденция в изследването на Wealth-X, че богатите стават все по-богати, германският всекидневник "Зюддойче цайтунг" публикува във вторник данни от четвъртия Доклад за бедността и богатството в Германия на германското Министерство на труда, според който за последните две десетилетия личното нетно състояние на германците се е увеличило повече от два пъти: " Докато нетното богатство на германската държава между 1992 година и 2012 година е намаляло с повече от 800 милиарда евро, личното състояние на германците за същия период е скочило от 4,6 милиарда до 10 милиарда евро." От доклада става ясно, че разпределението на тази сума е изключително неравностойно и пропастта между бедните и богатите в Германия продължава да расте: онези десет процента от германските домакинства, които са най-заможни, притежават повече от половината от общото лично нетно състояние на германския народ или около 5 милиарда евро. От изданието отбелязват, че тази тенденция се засилва все повече, тъй като през 1998 година най-богатите 10 процента от германците са притежавали по-малко от 45% от общото лично състояние. В същото време пък онези 50% от домакинствата, които разполагат с най-малко пари, разполагат само с около 1 % от цялостното лично нетно богатство на германците.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване