09/19/12 14:51
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Започва леенето на паметника на Георги Минчев

Снимка: Сергей Антонов Снимка: Сергей Антонов Снимка: Сергей Антонов Снимка: Сергей Антонов

Вече е готов гипсовият макет на паметника на Георги Минчев, който ще бъде поставен в Алеята на рока в Каварна, редом до паметника на Рони Джеймс Дио.

Гипсовата фигура напусна ателието на скулпура Красимир Ломски в София. Васко Кръпката, Димитър Генчев от вестник “Стандарт” и Владимир Йончев, главен редактор на OFFNews.bg бяха хората от Инициативния комитет за изграждането на паметника, които помогнаха високият 2,30 метра и тежащ над 200 кг гипсов макет да бъде натоварен на бус и да поеме към Каварна. За шофьор на буса се цани Кирил Стоянков – Кики, екскитарист на групата “Джендема” и един от многото музиканти, които са съпричастни с идеята за издигането на паметника на Бате Гошо.

Каузата обедини почти всички български музиканти. В благотворителния концерт, който набра част от средствата се включиха Кирил Маричков, Пеци Гюзелев, Валди Тотев, Иван Лечев, Елица Тодорова, Милена Славова, “Джендема”, “Три и половина”, “Сънрайз”, “Монолит”, “Блус трафик”, Георги Денков, Звезди Керемидчиев. На каузата помагат още Ивайло Крайчовски, журналистите Росица Николова, Юри Лазаров, Стефан Миланов, Полина Тодорова и много други.

Институциите, които подкрепиха идеята са: Община Каварна, Дарик радио, БТА, ”Стандарт”, ”Телеграф”, ”Sofia live club”, Z-Rock, Mysound.bg.

Най-голямата подкрепа обаче е от кмета на Каварна Цонко Цонев, който е основен двигател на идеята в градския парк на Каварна да се изгради Алея на рока със статуи на известни музиканти.

Гипсовият макет днес бе закаран в Генерал-Тошево, в леярната, където бе излят и паметника на Дио.

Набраните към момента средства са все още далеч от нужните, за да бъде излят паметника от бронз. Затова набирането на средства продължава. Банковата сметка е:

Райфайзен банк

IBAN: BG43 RZBB 9155 1000 7323 90

BIC: RZBBВGSF

Титуляри на сметката: Васил Георгиев (Васко Кръпката) и Владимир Йончев

Идеята за паметника бе представена преди повече от година, но от тогава претърпя голяма трансформация. Първоначалният макет изобразяваше Георги Минчев седнал.

“Обадиха ми се много хора и всички казваха едно – Бате Гошо никога не пееше седнал, сподели скулптура Краси Ломски. “Това наложи скулптурата коренно да се преработи”.

Сегашната фигура е с размери 230х150 см. Георги Минчев е с характерната си усмивка, преметнал през рамо китарата си.

Вижте тук снимки и видео от транспортирането на паметника от София към Каварна. Снимките са на Сергей Антонов, а видеото – на Никола Ончев. OFFNews.bg ги предоставя за свободно ползване на всички медии.

The post Започва леенето на паметника на Георги Минчев appeared first on OFFNews Новини.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване