09/19/12 15:22
(http://www.klassa.bg/)

Йенс Вайдман видя „нечисти сили“ зад намесата на ЕЦБ

Управителят на германската централна банка Йенс Вайдман заяви, че усилията на ЕЦБ да влее пари в икономиката му напомнят за сцена от „Фауст“, в която дяволът Мефистофел се предрешава като шут и убеждава императора да пусне големи количества хартиени пари. В класиката на Гьоте печатането на пари решава финансовите проблеми на кралството, но историята приключва зле с огромна инфлация. Без да споменава програмата на шефа на ЕЦБ Марио Драги за покупка на облигации, Вайдман заяви: „Ако една  централна банка може да създаде неограничено количество пари от нищото, как може да гарантира оскъдността им, за се запази стойността им?“ И допълни: „Да, със сигурност съществува подобно изкушение и в историята мнозина са му се поддавали.“ Въпреки че забележките бяха в подходящ контекст (Франкфурт отбелязва 180-годишнината от смъртта на Гьоте), те вървят срещу призивите към Вайдман да смекчи критиките си към ЕЦБ, особено в ключов момент за кризата.
Въвеждането на програма за неограничени покупки на облигации от Драги насърчи както доверието, така и пазарите. Лихвите по испанските и италианските правителствени заеми се понижиха незначително във вторник. Доходността по испанските 10-годишни облигации намаля от 6% до 5,8% през седмицата. Еквивалентният италиански дълг се задържа около 5%. Продължава обаче да се засилва натискът върху Испания официално да поиска спасителен план от Брюксел, за да стабилизира икономиката си и останалата част от еврозоната. В интервю испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария заяви, че Мадрид все още обмисля какви ще са последствията от външната помощ. Тя добави, че Европа трябва да признае жертвите и реформите, извършени от страната. Лошите заеми, държани от испански банки, достигнаха до рекордно високи стойности през юли, като близо 10% от задлъжнелите домакинства и предприятия изостават с плащанията по заемите си. Испанската централна банка съобщи, че равнището на необслужваните кредити, според което плащанията по задължения за €169,3 млрд. са прекратени от поне три месеца, е най-високото от 1962 г. насам, откогато датира самата статистика. Испания успя да продаде на търг във вторник краткосрочен дълг, но според експертите пазарите няма да понесат тази неизвестност още дълго. Икономистът Николас Спиро заяви: „Вратата на възможностите за Испания да емитира облигации при сравнително изгодна доходност се затваря. Пазарите са калкулирали в цените възможността ЕЦБ да купи испански дългови инструменти. Колкото повече Мадрид отлага, толкова по-сериозен е шансът инвеститорите да станат негативно настроени.“ Изследване показа, че според 57% от испанците страната ще трябва да бъде спасена със средства на еврозоната.
Междувременно в Гърция лидерите продължават да се борят да понижат разходите в опит да изпълнят целите си за икономии. Георгиос Провопулос, управител на гръцката централна банка, заяви пред Драги, че е приел намаляване на възнаграждението си с 30% в допълнение към това от 20% преди две години. „Решен съм да продължа този процес на рационализация на разходите в гръцката централна банка“, заяви той.

По в. „Дейли телеграф“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване