09/19/12 22:39
(http://e-vestnik.bg/)

Централата на ООН - ново лице за 2 милиарда долара

Франс прес

Световните лидери, които се събират в централата на ООН в Ню Йорк за Общото събрание, ще видят обновен небостъргач - сградата получи “лифтинг” за два милиарда долара по случай 60-ия си рожден ден.

Стъклената сграда е проектирана от международен екип архитекти, сред които Оскар Нимайер и Льо Корбюзие. Занапред тя ще е по-екологична - затъмнени стъкла, нова климатична система, рециклиране на дъждовната вода и тоалетни казанчета с нисък дебит. Очаква се промените да понижат с 45 процента въглеродните й емисии. За вътрешното обзавеждане на някои етажи са възпроизведени стилът и материята скай от 50-те и 60-те години, които напомнят за сериала “Mad Men”.

39-етажната кула, която се извисява над Йист ривър, е била завършена през 1952 г. е силно се нуждаеше от обновяване. Точно до нея огромно бяло пластмасово покривало закрива течащия купол на Общото събрание - това ще е следващият ремонт. При ремонтно-възстановителните дейности е бил изваден достатъчно азбест за покриване на футболно игрище с 5-метров пласт, обяснява главният архитект Майкъл Адлърстийн. По онова време са го слагали навсякъде като майонеза, припомня той.

Ако при прочутия си гневен изблик през 1960 г. Хрушчов беше ударил по-силно с обувката си или ако Арафат беше стрелял във въздуха с пистолета, който носеше при произнасянето на речта си пред Общото събрание през 1974 г., може би щяха да се разлетят азбестови частици. Но Адлърстийн, който е работил по обновяването на Статуята на свободата в Ню Йорк или на Тадж Махал в Индия подчертава, че канцерогенният материал е бил изваден съвсем безопасно.

Това не е било единственото предизвикателство на този гигантски ремонтно-възстановителен проект. Трябвало е и да се извозват отломките и да се вкарват и изкарват стотици работници всеки ден, докато са вървели дебатите между дипломати, министри и държавни глави. “За ремонт може да се затвори Статуята на свободата или Елис айлънд, не ООН. Беше много по-сложно от всичко, което съм правил по исторически обекти”, казва Адлърстийн.

По време на обновяването Съветът за сигурност е бил прехвърлен във временни офиси, а генералният секретар Бан Ки-мун е отишъл в панелен блок. Бан ще се върне в офиса си на 38-ия етаж през ноември. Съветът за сигурност ще се върне в историческата си подковообразна зала през февруари. Както през 1952 г., Норвегия ще осигури дървесината и плата за обзавеждането й. “Ще има ново електронно оборудване и възможности за видеоконференции, но по същество ще е същата зала”, уточнява архитектът.

Русия обновява залата за консултации на Съвета, която бе финансирала и през 1952 г. Китай, Турция, Холандия, Дания и дузина други страни са се заели с обзавеждането на салоните, коридорите и други помещения на сградата. “Завършеният продукт прекрасно ще отразява начина, по който ООН е изглеждала през 1952 г.”, смята Адлърстийн. Улеите, по които са се пращали писма от един етаж на друг до подземието, са запазени и лъснати, макар и да не се ползват вече.

В обновената сграда 80 процента от пространството е отворено там, където преди имаше множество отделни офиси. “Имаше осем различни типа офиси. В зависимост от мястото ви в йерархията получавахте голям прозорец, малък прозорец или никакъв прозорец”, спомня си Вернер Шмит от информационната служба на ООН.

Какво биха помислил Льо Корбюзие и Нимайер за това обновление? На Адлърстийн му се иска да вярва, че ще са доволни. “Спазихме духа на архитектурния им проект, но също и буквата му - частите с исторически характер, големите вестибюли, основните стаи ще изглеждат точно по същия начин като през 1952 г.”, казва той.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване