09/20/12 17:12
(http://www.klassa.bg/)

700 хиляди са свободните работни места в областта на информационните технологии

В България има много голям проблем с достъпа до интернет в селските райони,  каза зам. председателят на Европейската комисия и комисар по информационните технологии Нели Крус. В четвъртък тя участва на конференция в София на тема „Цифровата програма на Европа 2012 г. - реалност или все още предизвикателство“.
По нейните думи поне 90 % от работните места в Европа изискват компютърни умения, а грамотността в тази сфера нараствала само с 3 % на година. „Ако не се справим с този проблем, губим цяло поколение“, заяви 71-годишната нидерландка.
Според Крус незаетите работни места в Европа в областта на информационните технологии ще станат 700 000, което означавало, че не оползотворяваме възможностите във всички държави.
Еврокомисарката за пореден път заяви, че половината от населението на България никога не е ползвало интернет – нещо, което се отрича от неправителствени организации в този бранш у нас.
Крус смята, че въпросните половина българи „наистина пропускат много“. По нейните думи – твърде много жени били отблъснати от евентуална кариера в информационните технологии, нещо, което „трябва да се промени“.
Според Нели Крус има опасност много чужди компании да се откажат да инвестират в България, ако информационните технологии и уменията на служителите не са на ниво.
Вземането на правилните решения за дигитализацията ще помогне да решим бъдещето си. ЕС има нужда от широколентовия интернет, защото той стимулира икономиката, каза Крус.
По нейните думи – 10 % разпространение на широколентовия интернет означава 10 % по-високо икономическо развитие.
Според Нели Крус България в един момент обаче може да се окаже страната с най-бързия интернет в Европа. Тя заяви, че някои страни-членки имат голяма мрежа с широколентов интернет, която обаче много трудно се поддържа и подобрява.
„Някои страни имат много сложни процедури, които правят адаптирането към дигиталната ера по-трудно от политическа гледна точка. Може би България ще изпревари някои страни-членки, защото няма такива пречки, може и да станете страната с най-бързия интернет“, каза Крус.
На форума присъства и земеделският министър Мирослав Найденов, който потвърди, че у нас има проблем с навлизането на глобалната мрежа в селските райони. По неговите думи - нивото на проникване на широколентовия достъп в България пък е близо два пъти по-ниско от това на останалите страни в ЕС.
По-късно еврокомисарят Нели Крус се срещна и с президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов. „Инвестициите в дигитална инфраструктура са решаващи за достъпа на гражданите до електронни услуги и за преодоляването на пропастта между поколенията“, заяви Крус на „Дондуков“ 2.
От своя страна Плевнелиев каза, че около 200 млн. евро са необходимите инвестиции за пълното изграждане на електронно правителство в България, а в настоящата финансова рамка до 2013 г. все още остават неизползвани средства за изграждане на дигитална инфраструктура.
Нели Крус проведе среща и с представители на българските медии в Информационния център на ЕС. Тя промени програмата на посещението си в България, след като получи отворено писмо от български журналисти, алармиращо за проблеми със свободата на словото у нас.
Първоначално тя трябваше да се срещне с представителите на два издателски съюза, но впоследствие е решила да направи обща кръгла маса, за да няма съмнения в неравнопоставеност.
„Вашият министър-председател се съгласи с мен, че няма достатъчно прозрачност, както за финансирането, така и за собствеността на медиите у вас“, каза Нели Крус на срещата си с българските издатели. Бойко Борисов е казал още, че би подкрепил усилия за увеличаването на прозрачността в тази насока.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване