09/20/12 14:30
(http://www.klassa.bg/)

Вадят около 50 хил. дка от търговете с компенсаторки за земеделски земи

Министерството на земеделието и храните ще извади около 50 хил. дка от търговете за земя от държавния поземлен фонд, предвидени да се продават срещу поименни компенсационни бонове, съобщиха от ведомството на Мирослав Найденов. Експерти направиха повторна проверка след като  еколози сигнализираха, че на търгове се продават защитени територии, които са публична държавна собственост и не подлежат на продажба. Те установиха, че близо 70 ливади и пасища, попадащи в екологичната мрежа НАТУРА 2000 и още шест защитени местности, са публична държавна собственост.
След среща с представители на природозащитни организации министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов обясни, че земите ще останат в Държавния поземлен фонд.
Той заяви, че ако в бъдеще животновъди проявят интерес към тези земи в НАТУРА, ще могат отново да бъдат предложени за продажба, тъй като законът не го забранява, а изисква поддържането им в добро състояние. Крайните срокове за обявените 26 търга изтичат през следващата седмица, припомниха от МЗХ. Около 864 декара пасища и ливади в защитени територии в областта ще бъдат изключени от търговете, показва справка в сайта на Областната дирекция. Според съобщението на службата няма да бъдат разглеждани заявления на участници подадени за тези имоти. Такива имоти има в общините Берковица, Бойчиновци, Вълчедръм, Монтана, Георги Дамяново, Чипровци.
Общо 556 декара са изключени от протоколите за продажба на земеделски земи от Държавния поземлен фонд в Бургаско, съобщи за Радио „Фокус” - Бургас директорът на Областната служба „Земеделие” Лидия Станкова. "За областта тези земи са в землището на община Бургас - два имота с обща площ 38 дка, в землището на община Поморие с. Лъка с площ 20 декара, както е един имот в село Козичено, община Поморие – пасище и мера с площ 498 дка”, посочи Станкова.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване